spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Snimka iz Sarajeva širi se društvenim mrežama: Što su vrane radile noću na ulici?

Snimka nesvakidašnjeg prizora u Sarajevu proširila se društvenim mrežama.

Tiktokerica Adela snimila je u noćnim satima mnoštvo vrana koje su se okupile u gradu. “Ne vjerujte lijepim videima, ipak su mi ove vrane obilježile godinu jer još uvijek ih sanjam”, napisala je u opisu objave.

No Ajla Ališah s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu tvrdi kako ovakvi prizori uopće nisu neobični.

“Iako je njihov bioritam takav da se tijekom dana hrane, a navečer grupiraju na krošnjama drveća, fotografije koje vidimo u noćnim satima na ulicama Sarajeva nam upućuju na nešto sasvim drugo.

Tri su moguća razloga, smatra ona. S jedne strane, u to vrijeme je manje ljudi i automobila, pa im je lakše doći do izvora hrane. Drugi mogući razlog jesu druženja vrana, jer uskoro počinje vrijeme parenja, a ovaj način je idealan za pronalazak partnera. No, treći je onaj do kojeg je došlo zbog ljudi.

To je promjena u samom životnom okruženju, odnosno količina dostupne svjetlosti, koja kod svih bića, a pogotovo kod nekih vrsta ptica kao što su domaća perad, dovodi do fotostimulacije, odnosno lažnog produžavanja dnevnog perioda.

Razlog za to, kako se pretpostavlja, mogla bi biti jaka ulična i okolna rasvjeta, tzv. svjetlosno onečišćenje, zbog koje se ptice osjećaju na neki način sigurno. Teritorij im je osvijetljen, kao i izvori i dostupnost hrane, a samim tim ne osjećaju se ugroženo od potencijalnih predatora”, ispričala je Ajla za Radio Sarajevo.

@adeladesign Ne vjerujte lijepim videima, ipak su mi ove vrane obiljezile godinu jer jos uvijek ih sanjam. #sarajevo #birds #creepy #fy #fyp #foryou #foryoupage #tiktok #tiktokbalkan #fypシ #video #viral ♬ Creepy Violins – Apollo Nove

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM