spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Putem interneta nezakonito prodavali skijašku opremu

Ovlaštena službena osobe Uprave za neizravno oporezivanje s područja Regionalnog centra Sarajevo su provela kontrolne aktivnosti usmjerene na nelegalno prometovanje roba putem internet portala.

Na osnovu informacije dobivene putem otvorene linije “STOP ŠVERCU”, te nakon provedenih operativno taktičkih priprema, izvršena je kontrola nelegalnog prometovanja skijaške opreme kod jedne osobe. Tom prilikom je utvrđeno da isti vrši nelegalno prometovanje roba stranog porijekla za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu, niti je bilo registrirano kod nadležnih organa za obavljanje gospodarske djelatnosti.

U aktivnostima na terenu, a na osnovu Naredbe Suda BiH i na osnovu instrukcija i uputa dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, izvršen je pretres prostorija koje koristi navedena osoba, prilikom čega je pronađena velika količina skijaške opreme (skije, pancerice, štapovi, vezovi, kacige…), za koju nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 75.000 KM.

Protiv navedene osobe u narednom periodu biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti službenici UIO koristili su znanja i opremu doniranu u okviru Programa UNODC-CCP i UNDP.

U tijeku 2023. godine aktivnosti UIO biće usmjerene na otkrivanje nelegalne prodaje raznih roba putem interneta, s obzirom na činjenicu da ovakav način nezakonitog prometovanja roba postaje sve prisutniji i u BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM