spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Slavlje Prve pričesti u Briješću

U župi Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, na Bijelu nedjelju, 7. travnja, upriličeno je slavlje Prve pričesti. Stolu Gospodnjem prvi je put pristupila vjeroučenica Anđela Bošnjak.

Misno slavlje uz sudjelovanje 60-ak župljana i gostiju, predslavio je župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. On je u propovijedi pojasnio bit sakramenta euharistije ukazujući da mu prethodi sveta ispovijed, koja čovjeka pomiruje s Bogom i drugim čovjekom, pripravljajući ga na zajedništvo s euharistijskim Isusom. Ukazao je kako je izvor toga u događaju Uskrsnuća Gospodinova koji „potvrđuje“ ono što su učenici doživjeli u dvorani Posljednje večere. „Tu učenici ponovno, ove nedjelje, utvrđuju svoju vjeru. Pri tomu više nam pomaže ‘nevjerni Toma’ nego ostali učenici jer, u ozračju današnje civilizacije koja sve ‘mjeri i broji’, daje svjedočanstvo kritičkoga promišljanja. No, tu se ne zadržava nego vjernički konstatira: ‘Gospodin moj, i Bog moj!’ Istu vjeru i mi ispovijedamo kada u liku kruha i vina prepoznajemo Isusa“, kazao je župnik te poslije molitve vjernika, koju je pročitala prvopričesnica Anđela, na uskrsnoj svijeći upalio njezinu „krsnu svijeću“ te ju na simboličan način predao njezinoj starijoj sestri Anji „da prenese plamen vjere“ na mlađe. Anđela je svijeću upaljenu držala do pričesti kojoj je prvi put u svome životu pristupila.

Nakon misnoga slavlja, koje je pjevanjem i sviranjem animirala s. Angela Zirdum, KBLJ, uslijedilo je druženje u dvorištu i dvorani ove najmanje sarajevske župe koja broji 185 vjernika.

KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti