Subota, 26 studenoga, 2022

Škole u Srednjobosanskoj županiji obvezne raditi na sprječavanju nasilja

Pročitajte i ovo

S obzirom na to da se još uvijek u osnovnim i srednjim školama nedovoljno postupa u skladu s „Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u školama (2013.)” i problemi se rješavaju zataškavanjem, obvezuju se sve škole da na početku svake školske godine i na početku drugog polugodišta u tekućoj školskoj godini, u okviru redovnih roditeljskih sastanaka, roditelje informira o postupcima, pravima i obvezama škole, roditelja i učenika u primjeni navedenog Protokola, kako bi se ispravnom prevencijom spriječila sve veća pojavnost nasilja među djecom.

Također roditelje, učenike i zaposlenike škole upoznati s njihovim obvezama koje proizlaze iz Zakona o osnovnom odnosno srednjem školstvu, Planom i programom rada škole, Školskim akcijskim planom te Pravilnikom o ocjenjivanju učenika.
Važan preduvjet sustavne prevencije je rad sa svim zaposlenicima škole (uključujući ravnatelje, nastavnike, stručne suradnike i sve druge zaposlenike) na osvještavanju i edukaciji o problematici nasilja među djecom i mladima i važnosti reakcije, te je škola obvezna sukladno članku 21. Protokola, tijekom školske godine putem stručne službe i ravnatelja/direktora škole organizirati radionice za učenike i seminare za roditelje i nastavnike na temu nasilje, postupci kod nasilnog ponašanja i mjere sprječavanja nasilja u školi i izvan škole.

Škole su obvezne sukladno članku 17. Protokola imenovati školski koordinacijski tim, kojeg imenuje ravnatelj/direktor škole, i to: po 2 iz reda roditelja i zaposlenih koji trebaju pokazivati visoku profesionalnost u radu, imati dobre komunikacijske sposobnosti i koji u svom osobnom i profesionalnom životopisu nemaju elemenata nasilnog ponašanja, kao i 2 učenika koje predlaže vijeće učenika. Mandat tima je četiri godine. Stalni članovi tima su: ravnatelj/direktor, pedagog i psiholog škole. Zadaci i plan rada školskog koordinacijskog tima sastavni su dio Godišnjeg programa rada škole.

Člankom 22. Protokola je propisano da je škola dužna svake godine u cilju mjera prevencije izraditi školski akcijski plan kao sastavni dio Godišnjeg programa rada škole, a na osnovu analize učestalosti slučajeva nasilja, zastupljenosti različitog oblika nasilja, broja ozljeda, sigurnosti školskog objekta i dvorišta i slično.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo