spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Sjećanje na ubijene vojnike i civile Drugog svjetskog rata

Župa svetog Josipa Rankovići organizirala je u nedjelju obilježavanje i sjećanje na ubijene hrvatske vojnike i civile Drugog svjetskog rata na lokaciji “Rije”.

Svečnost obilježavanja započela je križnim putem od župnog parka do mjesta komemoracije na Rijama. Prije svete mise položeni su vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve žrtve ovog nemilog događaja. Misno slavlje predvodio je monsinjor Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, prenosi portal Notra.ba.

Ovaj strašan zločin dogodio se 1944. godine. I od tada ovaj datum znan je u narodu kao travnička tragedija. Zanimljivo je spomenuti kako je spomen-obilježje u Rijama u Rankovićima jedno od rijetkih spomen-obilježja ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata u BiH.

Prema procjenama nekih povjesničara oko 300 Hrvata dovedeno je i svirepo ubijeno na lokalitetu Rije, te zatrpano u šest masovnih grobnica koje još uvijek nisu do kraja istražene.

Osim toga, procjene govore da je na području Travnika i Lašvanske doline u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i nemali broj travničkih muslimana.

FOTO: Notra.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM