spot_img
spot_img
Petak, 14 lipnja, 2024

Sjajna vijest za roditelje! Predložen je novi, jednostavniji model izdavanja putovnica za djecu

Prema izloženom novom prijedlogu omogućilo bi se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, koji je izrađen zbog pojednostavljenja i ubrzanja procedure izdavanja putovnice za djecu. Prilikom izlaganja novog prijedloga napomenuo je da je na identičan način izmijenjen Zakon o osobnoj iskaznici te je pojednostavljena procedura izdavanja osobne iskaznice djetetu, piše Vecernji.hr.

Prema izloženom novom prijedlogu omogućilo bi se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti izrađenu putovnicu svog djeteta, a ne kao do sada, da zahtjev za izdavanjem putovnice za dijete moraju podnositi osobno oba roditelja ili, iznimno, da jedan roditelj podnosi zahtjev, a drugi preuzima izrađenu putovnicu.

– Navedeno je u skladu s Obiteljskim zakonom i predstavlja žurno ostvarivanje temeljnih djetetovih prava, budući da u praksi postoji konflikt ostvarivanja prava ishođenja putovnice djetetu kada jedan od roditelja iz različitih razloga nije htio ili nije mogao sudjelovati u postupku ishođenja zahtjeva. Pojednostavljenje je u interesu ostvarivanja prava djeteta – pojasnio je ministar Božinović, istaknuvši kako sukladno prijedlogu zakonske izmjene zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete neće moći podnijeti roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi, kojem je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave.

Takve će zahtjeve rješenjem odbaciti ministarstvo nadležno za unutarnje ili ministarstvo nadležno za vanjske poslove, a u slučaju da se navedeni uvjeti utvrde naknadno, putna isprava će se poništiti.

Nakon iznijetog, Vlada RH je potvrdila Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ga uputila Hrvatskome saboru na prvo čitanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti