Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Sirotinjo, i Bogu si teška: Firmi iz Fojnice država ‘oprostila’ porezni dug od 8 milijuna maraka

Tvrtka Đuša d. o. o iz Fojnice na listama dužnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine godinama bila je među vodećim po dugovanju za PDV.

Na listi dužnika za prvih devet mjeseci ove godine Đuše više nema!

Šta se dogodilo, pitali su iz Faktoru u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), jer Đuša je bila dužnik od 2015. godine i zauzimala i dug je bio narastao na osam milijuna maraka!

– Porezni obveznik Đuša d.o.o. Fojnica, ne nalazi se više na listi dužnika iz razloga što je cjelokupan dug u apsolutnoj zastari – odgovorio je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju UIOBiH.

Priča o Đuši, koja je svojevremeno zaintrigirala javnost, a o čemu je Faktor prvi pisao, tipičan je primjer milionskih poslovnih malverzacijama i nabijanja poreznog duga, pri čemu nikome godinama nije bilo sumnjivo da je direktor tvrtke čovjek sa četiri razreda osnovne škole. Tek kada se od njega tražilo da namiri porezni dug od osam milijuna maraka otkrilo se da nema imovine.

Tvrtka je počela raditi 2003. godine i registrirana je kao firma za osobe s invaliditetom. Kasnije je ured otvoren u kući direktora u Fojnici. Kako je tada izjavio za Faktor direktor Đuše, u podrumu je opremio dvije sobice, a inspekcija je pregledala i odobrila prostorije za upotrebu.

Kada je navodne vlasnike Đuše pitao treba li još šta uraditi, rekli su mu da tu može ako hoće držati krompir. U podrumske prostorije su, prema njegovim riječima, donosili računovodstvene knjige iz poslovnica tvrtke u Sarajevu i direktora nitko ništa više nije ni pitao.

Ubrzo su se počeli gomilati dugovi za neplaćeni PDV, a da nitko nije godinama provjeravao šta radi tvrtka i zašto ne plaća poreze. Tek nakon nekoliko godina netko se sjetio da treba provjeriti poslovanje Đuše, ali je tada dug iznosio više od osam milijuna maraka i bilo je kasno da se i naplati, prenosi Faktor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

OKK Vitez ima novog trenera

Ministarstvo objavilo javni poziv za upis djece u Program Predškole

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend