Sestre franjevke vratile se u obnovljenu kuću podno Franjevačkog samostana u Fojnici

462

Školske sestre franjevke Krista Kralja, Bosanske-hrvatske provincije Prečista srca Marijina, ponovno su u svome domu u Fojnici. Ovih dana održana je svečanost otvorenja obnovljene i adaptirane kuće smještene podno samostana u Fojnici na lokalitetu Rupnovac.

Sestre su bile prisiljene napustiti svoj dom u Fojnici ratne 1993. dijeleći tako sudbinu vjernika župe koji su najvećim dijelom protjerani. Nakon 24 godine sestrama je vraćen dom u Fojnici, a na svečanosti otvorenja bili su brojni gosti. Među ostalim i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, koji je obnovljenu kuću sestara franjevki blagoslovio, potom fra Jozo Marinčić, provincijal FP Bosne Srebrene, fra Nikica Vujica, ekonom Provincije i bivši gvardijan kao i fra Miro Relota, sadašnji gvardijan Samostana Duha Svetoga u Fojnici u sklopu kojeg djeluju sestre franjevke.

Fra Nikica je 2009. pozvao vjernike župe Fojnica na molitvu za povratak sestara franjevki, a završetkom obnove njihova doma, molitve su uslišane. Zahvaljući njegovim te nastojanjima ostalih svećenika FP BS zajedno s tadašnjim provincijalom fra Lovrom Gavranom, građevina je sačuvana, a potom u protekle dvije godine i obnovljena te uređena za boravak sestara.

U njoj će zasad živjeti tri časne sestre; Kata Rukavina, predstojnica te Tarzicija Vujica i Sidonija Pranješ. Kuća u kojoj su časne sestre franjevke živjele od početka 70-ih godina prošlog stoljeća do ratne 1993. datira još iz doba osmanske vladavine Bosnom. U to je doba u zgradi otvorena prva škola u Fojnici.

Biskup fra Augustim Miletić napisao je tada bukvar, dok je organizirano učenje u ovaj kraj stiglo s fra Mijom Gujićem.

Prethodni članakZa prvih šest mjeseci Elektroprivreda izgubila preko 20 milijuna KM
Sljedeći članakMalinari SBK-a žele graditi hladnjače u suradnji s kantonalnim vlastima: Prerađivat ćemo maline i izvoziti

1 KOMENTAR

  1. I see You’re really a good webmaster. The web site loading pace is
    incredible. It kind of feels that you are doing any unique
    trick. In addition, the contents are masterpiece. you’ve performed
    a fantastic job in this matter! Similar here: najlepszy sklep and
    also here: Sklep internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime