spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Sestra Ivana Barešić iz Kreševa položila doživotne zavjete

Redovnička zajednica sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika u subotu 29. kolovoza u samostanu na Dančama svečano je proslavila zavjetovanja i jubileje svojih sestara.
Tako je s. Ivana Barešić iz Kreševa u svečanom činu zavjetovanja u ruke svoje vrhovne poglavarice s. Ružice Barić obećala vjernost zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće do kraja života, a svoje potpuno predanje izrazila je i prostracijom pred oltarom. S. Andrijana Vekić obnovila je privremena zavjete, potvrdivši ustrajnost i hod prema doživotnim zavjetima, dok su s. Finka Zrinušić i s. Ivana Kutleša još jednom, nakon 25 odnosno 50 godina redovničkog života, obećale vjernost u svom potpunom predanju Bogu kroz redovničke zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s porečkim i pulskim biskupom Draženom Kutlešom i desetak svećenika. Biskup Uzinić kazao je da se to veliko slavlje događa u Godini posvećenog života, čijim proglašavanjem je Crkva još jednom potvrdila kako prepoznaje dragocjenost posvećenog života. Podsjetio je i na tri cilja Godine posvećenog života, kazavši da se “mogu otkriti u onom što se danas događa u ovoj zajednici.

Sestra Ivana Barešić ( roditelji: Jozo i Anka rođena Komšić)rođena je 23. listopada 1984. u Sarajevu, u katoličkoj obitelji nastanjenoj u Komarima, župa Kreševo.

Osnovnu školu pohađala u Kreševu, a srednju, smjer šumarskog tehničara, završila u Kiseljaku.

U Družbu sestara franjevki od bezgrješnog začeća iz Dubrovnika stupila je 1. prosinca 2007. godine.

Nakon godine postulature, započinje novicijat 22. kolovoza 2008., na Dančama.

Po završetku novicijata, 23. kolovoza 2009., primila je redovničko odijelo i položila prve zavjete u kući matici na Dančama. Zavjete je primila vrhovna poglavarica s. Ružica Barić. Proteklih pet godina s. Ivana je obnavljala privremene zavjete na godinu dana pred vrhovnom poglavaricom s. Ružicom Barić.

Tijekom juniorata boravila je u samostanima: Gospe od milosti na Dančama, samostanu sv. Franje u Zagrebu i kraće vrijeme u župi Gospe velike na Kuni Pelješkoj.Doživotne zavjete s. Ivana Barešić je položila u subotu, 29. kolovoza 2015. na Dančama u Dubrovniku.

IM / Artinfo.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM