spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Servisno osoblje Autocentra CMV iz Viteza dobilo prestižno Volkswagen priznanje

Servisno osoblje Autocentra CMV iz Viteza, dobilo je prestižno Volkswagen priznanje, Volkswagen Service Quallity Award (VSQA), u kategoriji “Best performance in Service”.

Svake godine na preko 100 tržišta na osnovu CEM ankete o zadovoljstvu kupaca servisnom uslugom (Customer Experience Managment), Volkswagen dodjeljuje priznanje za:

najveće zadovoljstvo kupaca pruženom servisnom uslugom u Volkswagen servisnoj mreži Bosne i Hercegovine te najveće poboljšanje kvaliteta servisne usluge u odnosu na prethodnu godinu u Volkswagen servisnoj mreži Bosne i Hercegovine.
Autocentar CMV ovdje je pokazao zavidnu kvalitetu kod pružanja usluga i to zahvaljujući servisnom osoblju, koje je postiglo najbolji rezultat u prvoj pomenutoj kategoriji u prošloj godini.

Podsjećamo, priznanje koje je dodijeljeno od strane Volkswagen AG-a, odnosi se na servisno osoblje koje je Autocentar CMV naslijedio od prethodnog zastupnika. Servisno osoblje postiglo je izuzetan učinak što se odrazilo i na zadovoljstvo kupaca a cilj je da i ova godina završi odličnim rezultatima.

Svjesni kvalitete i besprijekornog odnosa servisnog osoblja prema krajnjem kupcu, Autocentar CMV rado je preuzeo kompletan tim uposlenika sa nadom da ćemo sa ovakvim timom i u narednim godinama biti u samom vrhu kvalitete pružanja servisne usluge.

Dobri rezultati servisnog osoblja Autocentra CMV, razlog su posjete gđe. Desiree Grauer, Volkswagen After Sales, odgovorne osoba za kvalitet u servisu za centralnu i jugoistočnu Europu, gdina. Henninga Campe, Volkswagen After Sales, odgovorne osobe za poslovanje u servisu za centralnu i jugoistočnu Europu.

Domaćini posjete koja je upriličena ove srijede, 16.8. bili su Vedran Šamija, direktor Autocentra CMV i Silvio Vuković, direktor poduzeća Ovnak d.o.o. iz Viteza.

Ispred Porsche-a BiH u posjeti su bili gdin. Omer Kozadra rukovoditelj postprodaje i gdin. Nermin Makota vanjska služba Volkswagen servisa i gđa. Amani Delalić suradnica za kvalitet u servisu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti