Sebija Izetbegović: Oduzimanje diplome je politički montirana odluka

02.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Bakir Izetbegovic zajedno sa suprugom Sebijom glasao je na Opcim izborima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Nakon što je Senat Sveučilišta u Sarajevu donio Odluku kojom se oduzima akademsko zvanje magistra znanosti generalnoj direktorici KCUS-a i profesorici Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, oglasila se i sama Izetbegović.

Kako je rekla Izetbegović, jedan broj sudionika sjednice Senata Sveučilišta u Sarajevu, koja je danas vanredno sazvana i održana, obavijestio ju je o današnjoj Odluci.

Povodom Odluke, koju je danas donio Senat Univerziteta, ističem da se radi o odluci koja je isključivo motivirana političkim razlozima. U samoj odluci nije dano bilo kakvo obrazloženje o dokazima i činjenicama koje su utvrđene u postupku koji je prethodno vođen, jer objektivno sagledavanje činjeničnog stanja ne bi dalo osnove za donošenje ove odluke. U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet, navela je Izetbegović.

Indeks, kako kaže, nije dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani.

Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen. Tijekom sutrašnjeg dana, odazvat ću se nalogu Suda i Sudu, odnosno Tužiteljstvu predati originalan primjerak indeksa, navodi Izetbegović.

Naglasila je da odluka Vanredne sjednice Senata očigledan je politički obračun, čiji su inicijatori pojedini bivši funkcioneri SDA koji su došli u konflikt sa politikom SDA, zbog svojih osobnih ambicija.

Uvjerena sam da će, u postupcima koji budu vođeni pred nadležnim sudovima, biti dokazana i utvrđena nezakonitost Odluke Senata i razotkrivena politička pozadina takvog postupka. Radi se o protupravnom aktu, čiji je isključivi cilj da me kompromitiraju u javnosti i dovedu u pitanje moju besprijekornu akademsku karijeru, zaključuje Izetbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dragan Čović najavio osvježenja u vrhu HDZ-a BiH

OBAVIJEST za proizvođače malina sa prostora KSB