spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

SBŽ: Mnoštvo aktivnosti u povodu Svjetskog dana dijabetičara

Udruženje dijabetičara djece i mladih „Slatkiš“ povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetičara, u suradnji s Udruženjem djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ iz Bugojna, pokrenulo je niz aktivnosti.

Između ostalog, održana su predavanja po školama na temu “Što je dijabetes i zdrava prehrana”, organiziran je izlet pod nazivom Šetnjom do zdravlja, a planirana je i promocija dokumentarnog filma “Život s dijabetesom”. Riječ je o filmu britanske medijske kuće Limeclip i regionalnog TV programa o zdravlju The Medical Channel koji prati priču oboljelih iz regije.

Među njima se posebno ističe najmlađa dijabetičarka, hrabra 20-mjesečna Tara Selimović iz Sarajeva, koja je dijabetes dobila s 9 mjeseci. Film također uključuje ekspertize istaknutih dijabetologa iz regije kao što su doc. dr. sc. Darijo Rahelić, dr. Jelka Zaletel, prim. dr. mr. sc. Miodrag Đorđević, prof. dr. Lea Smirčić Duvnjak i prim. dr. Midhat Mujić.

Na sam dan dijabetičara 14. studenog je planirano besplatno mjerenje šećera na trgovima općina Novi Travnik i Vitez, a u suradnji s Domovima zdravlja.

Projekt se provodi na području cijele Srednjobosanske županije (to uključuje Lašvansku, Vrbasku i Lepeničku dolinu), s ciljem prevencije i edukacije, ranog otkrivanja dijabetesa i poboljšanja kvalitete života osoba oboljelih od dijabetesa.

Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine s udruženjima dijabetičara iz Republike Srpske organizira obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa 14. studenog u Bosni i Hercegovini. Tako većina udruženja dijabetičara će se uključiti u globalnu kampanju borbe protiv dijabetesa u svijetu i pokazati da naša zemlja ide u korak sa svjetskim trendovima.

Izvor: Drukciji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM