spot_img

SAD ide prema zabrani TikToka

Sjedinjene Države su u utorak napravile važan korak prema zabrani veoma popularne aplikacije TikTok putem projekta koji ima potporu Bijele kuće, u prilikama kada raste nepovjerenje Zapada prema kineskoj društvenoj mreži.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u priopćenju da je “pljeskom” dočekao nacrt zakona koji je tog dana upućen u Kongres, a među ostalim omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka.

Tekst koji su predložili demokratski i republikanski senator, omogućit će američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (…) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost, napisao je savjetnik Bijele kuće.

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke u vlasništvu grupacije Chinois ByteDance, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, prenosi Hina.

Zabrinuti su, poput sve većeg broja zapadnih vlada, da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz cijelog svijeta, što TikTok godinama niječe.

Konkretno, nacrt zakona nazvan “Restrict act” daje ministarstvu trgovine veće ovlasti za zabranu te aplikacije.

Zabraniti aplikaciju značilo bi “ukinuti slobodu govora” milijuna Amerikanaca, negoduje TikTok koji tvrdi da u Sjedinjenim Državama ima više od 100 milijuna korisnika.

Bijela kuća je još krajem veljače naredila saveznim ustanovama da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je početkom siječnja potpisao Joe Biden.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti