Nedjelja, 2 listopada, 2022

Roditelji njegovatelji imaju status osiguranika

Pročitajte i ovo

U sustavu zdravstvenog osiguranja roditelji njegovatelji u Federaciji BiH imaju status osiguranika temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu u kolovozu ove godine. Roditelj njegovatelj je roditelj osobe sa 100 postotnim invaliditetom uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju.

Potvrdila je to za Fenu pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera, te pojasnila da je Zakonom o roditeljima njegovateljima u FBiH uređen pojam i status roditelja njegovatelja, pravo roditelja njegovatelja u Federaciji BiH.

”Naime, navedenim Zakonom utvrđeno je da roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji BiH sukladno Zakonu o radu, na koju se uplaćuju doprinosi za mirovinsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme neuposlenosti. Slijedom navedenih odredbi Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju utvrđen je status osiguranika roditelju njegovatelju u sustavu obaveznog zdravstvenog osiguranja, te određen obveznik uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje”, rekla je Bera.

Obveznik uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za osiguranika-roditelja njegovatelja je centar za socijalni rad, odnosno općinska služba za socijalnu zaštitu.

”Sve uplate se vrše iz sredstava federalnog proračuna sukladno odredbama Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH i propisima donesenim na temelju zakona. Za ovu namjenu osiguran je iznos od 17.541.857 KM. Naime, u Proračunu FBiH za 2022. godinu i Zakonu o izvršavanju Proračuna FBiH za 2022. godinu, predviđena su sredstva za ove namjene, u okviru Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima – provedba Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH”, dodala je Bera.

Podsjećanja radi, u Federaciji BiH je počela primjena Zakona o roditeljima njegovateljima. Ovo je prvi ovakav zakon u Federaciji i cilj je da se roditelju (ili staratelju, ukoliko nema roditelja) osobe s invaliditetom prizna pravo na status roditelja/njegovatelja, i da mu se omogući mjesečna naknada u visini minimalne plaće uz pripadajuće doprinose.

To znači da ovaj zakon po prvi put roditelju ili staratelju koji se 24 sata brine o djetetu ili osobi koje je stopostotni invalid prve kategorije, daje pravo na mjesečnu naknadu u visini minimalne plaće koja od 1. siječnja iznosi 543 KM, te pravo na pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:rtv.hb

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Čović glasao u Mostaru

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović glasao je danas na biračkom mjestu u Hrvatskom...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo