spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Robert Kolobara: Vaš mobitel je protivnička vojna baza koja na vas utječe

Robert Kolobara, stručnjak za informacijske znanosti u Podcastu Bura govorio je o informacijskom i hibridnom ratovanju, psihološkim, obavještajnim i vojnim operacijama.

Govorio je o razlici između informacijskih operacija i propagande te ulozi društvenih mreža u modernom vremenu. U razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom, Kolobara je rekao kako je čovjek uvijek predmet ratovanja te istaknuo kako je primjerice svaki smatrphone potencijalno “protivnička vojna baza” preko koje se na različite načine utječe ljude.

Također, objasnio je što je “pranje mozga” i kako jaki nacionalni identiteti sprječavaju “ispiranje mozga”. Sugovornici su govorili o COVID krizi kao globalnoj psihološkoj operaciji i induciranju straha na globalnoj razini.

Političari u modernom vremenu, rekao je Kolobara, pretvorili su se u birokrate koji samo provode, ali ne donose odluke. Kolobara je detaljno objasnio što je to hibridno ratovanje i kako ga prepoznati kao i razlike između informacija i dezinformacija.

Podijelio i zanimljive uvide u rat Izraela protiv terorista Hamasa u Gazi kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti