Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Ratni zločin: Hrvate tjerao da plivaju u praznom bazenu pucajući oko njih

Pročitajte i ovo

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Suada Ramića, zvanog “Bubu”, rođenog 24.05.1966. godine u Bugojnu, nastanjen u Gornji Vakuf/ Uskoplje, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Ramić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH toku 1992. godine, na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Izvor: Prvi.tv

Optuženi se tereti da je tokom srpnja 1992. godine zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zaustavio vozilo ispred zgrade Vatrogasnog doma, te dvije osobe – muškarce hrvatske nacionalnosti izveo iz automobila, tako što je jednog nasilno izvukao, zatim fizički maltretirao, nakon čega su navedene civile uz konstantno fizičko maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je u međuvremenu doveden veći broj hrvatskih civila.

Optuženi se tereti da je zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava. Nakon toga Suad Ramić ih je primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod njih izazvalo jaku duševnu i fizičku bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

UŽIVO: Majstorija Perišića za izjednačenje, čekamo produžetke

Od 16 sati hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Japana dvoboj osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Prijenos pratite u...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo