spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Ratni zločin: Hrvate tjerao da plivaju u praznom bazenu pucajući oko njih

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Suada Ramića, zvanog “Bubu”, rođenog 24.05.1966. godine u Bugojnu, nastanjen u Gornji Vakuf/ Uskoplje, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, Ramić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH toku 1992. godine, na području općine Gornji Vakuf/Uskoplje u svojstvu pripadnika Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Izvor: Prvi.tv

Optuženi se tereti da je tokom srpnja 1992. godine zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zaustavio vozilo ispred zgrade Vatrogasnog doma, te dvije osobe – muškarce hrvatske nacionalnosti izveo iz automobila, tako što je jednog nasilno izvukao, zatim fizički maltretirao, nakon čega su navedene civile uz konstantno fizičko maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je u međuvremenu doveden veći broj hrvatskih civila.

Optuženi se tereti da je zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen koji se nalazio pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima, usljed čega su zrna iz vatrenog oružja udarala u zid bazena iznad njihovih glava. Nakon toga Suad Ramić ih je primorao da plivaju u praznom bazenu pucajući u njihovom pravcu pogađajući dno bazena oko njih, što je kod njih izazvalo jaku duševnu i fizičku bol, te su nakon toga primorani da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM