spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ratna crkva – bolnica u Novoj Biloj postat će memorijalni centar Hrvata u BiH

Nova Bila u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu župe Svetoga Duha, čija je crkva nadaleko poznata kao crkva-bolnica iz Domovinskog rata, koja je postala simbol vjere i hrabrosti Hrvata Središnje Bosne. Svečanosti je nazočio veliki broj vjernika Lašvanske doline i svećenika, a među visokim političkim uzvanicima bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zastupnica u EU Parlamentu Željana Zovko i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Obnovljena župa, s novom bolnicom i preko 3000 stalnih župljana, te dodatnih 1500 koji rade u inozemstvu, u nedjelju je proslavila svog patrona i 50 godina postojanja. Spomen soba u sklopu nove crkve podsjeća na teška ratna vremena iz 1993. kada je improvizirana crkva bolnica bila mjesto rađanja i umiranja.

“Bijeli put i crkva bolnica sinonimi su Nove Bile,” istaknula je Kata Kesten iz Nove Bile. Prim. dr. Vlado Tabak, ratni kirurg u bolnici u Novoj Biloj, prisjetio se tih dana.

Pokrenuta je inicijativa da ovo mjesto postane Hrvatsko memorijalno središte Hrvata BiH, što podržavaju i više razine vlasti.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, te Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, izrazili su podršku inicijativi.

Fra Mijomir Kikić, župnik župe Nova Bila, istaknuo je kako je župa osam mjeseci bila u potpunoj blokadi, svakodnevno napadana od daleko brojnije vojske ARBiH, bez struje i s improviziranom bolnicom kroz koju je prošlo tisuće ranjenika, što je istina o kojoj se malo zna.

Željana Zovko, zastupnica u EU Parlamentu, naglasila je kako Nova Bila ostaje urezana u najdublju memoriju i ponos opstanka Hrvata u Bosni. Dodala je kako je potrebno ispraviti nedovoljnu prezentaciju tragedije Hrvatskog naroda u BiH u Europi.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, uz nazočnost velikog broja vjernika Lašvanske doline.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti