spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

‘RAT’ ZBOG 40 MARAKA: Poslodavci i sindikalisti dogovorili veće plaće, iz Vlade poručuju: no pasaran!

SARAJEVO – Poslodavci i sindikati se nakon dugogodišnjih natezanja, principa povuci-potegni napokon dogovore, povećanje minimalne plaće, obje strane zadovoljne, a onda vlada kaže – ne može.

Piše: Dragan Bradvica – Dnevni list

Upravo ova rečenica može u najkraćem opisati što se jučer događalo oko prijedloga novog općeg kolektivnog ugovora za Federaciju, jer je entitetska Vlada donijela odluku kako će od Ustavnog suda FBiH zatražiti ocjenu je li ustavan navedeni prijedlog.

Kako navodi federalni premijer Fadil Novalić, Vlada smatra kako je predloženi opći kolektivni ugovor u nekim dijelovima suprotan ustavnim normama te je već ranije uputila vlastite primjedbe i sugestije sindikatima i poslodavcima, ali, po njegovim riječima, povratne informacije nije bilo do danas. Ovo neodoljivo podsjeća na jednu scenu iz popularnih Nadrealista, kada izvršna i zakonodavna vlast ide u generalni štrajk, a jedan od političara kaže: “Dok mi ovdje radimo 20 sati dnevno, oni rasipaju, traže plaće. Ne može tako”, na oduševljenje okupljenih vlasti u štrajku.

Kasnije, rudari se moraju obvezati kako će vratiti svoje plaće, raditi u šest smjena te se ukida pauza kako bi se vlast vratila na svoja radna mjesta (možete epizodu naći na You tube-u).

Zamjerke Vlade FBiH

– Nisu nam jasne namjere sindikata i poslodavaca, jer smo detaljno analizirajući 33 člana kolektivnog ugovora zaključili kako su naši socijalno-ekonomski partneri izašli iz okvira zakonitosti. Prije svega, tu mislimo iz okvira Zakona o radu. Prijedlog općeg kolektivnog ugovora nije usklađen s ciljevima Reformske agende, a nju su potpisali svi i njena provedba je obaveza za sve. Ustanovili smo da neki dijelovi ugovora ugrožavaju provođenje nužnih reformi i predstavljaju opstrukciju “zagrijavanju” ekonomije u FBiH, kazao je Novalić.

On je kazao da prijedlog kolektivnog ugovora predstavlja značajno opterećenje za veći dio gospodarstva, rekavši kako pod tim podrazumijeva predviđeno povećanje minimalne plaće za 12,6 posto (povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 380 maraka na 420 maraka).

– Napomenuo bih da u ekonomskoj praksi svako povećanje minimalca za više od tri posto je društveno opasno. Osim toga, to je opasnost i za proračune u FBiH, rekao je Novalić.

Navodi kako ugovor u nekim članovima izravno zadire u izvorne nadležnosti FBiH, te kako bismo bili jedina država u kojoj minimalnu plaću određuju dva udruženja građana, a to je izrazita ovlast FBiH.

– Neki prijedlozi bi imali posljedice za mikro i mala poduzeća, a 85 posto naših prihoda dolazi od njih. Našu ekonomiju hrane mikro i mala poduzeća. Sve to bi izazvalo dodatno opterećenje na proračun, jer su određeni proračunski transferi vezani za minimalnu plaću, tvrdi Novalić.

Istaknuo je kako će federalna Vlada učiniti sve da zaštiti proračun koji omogućavaju isplatu invalidnina, mirovina i poticaja, te da će nastaviti raditi na provođenju reformi koje vode k ubrzanom ekonomskom rastu.

Nećemo robovlasničko društvo

Uz svu navedenu zavrzlamu, Vlada FBiH je donijela rješenje kojim ukida reprezentativnost Udruženja poslodavaca FBiH, što znači da ovo udruženje više ne može pregovarati o općem kolektivnom ugovoru. Udruženje poslodavaca u FBiH može ponovo resornom ministarstvu podnijeti zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti te tom prilikom podnijeti svu potrebnu dokumentaciju, posebno onu koja govori o brojnosti.

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je kako je Vlada FBiH postupila nezakonito ocijenivši Udruženje poslodavaca FBiH nereprezentativnim. Napominje da se, prema mišljenju Međunarodnog ureda za rad, Vlada nema pravo miješati u vođenje socijalnog dijaloga kakav je onaj između sindikata i poslodavaca. Naglašava kako je Vlada FBiH nereprezentativnim proglasila jedino udruženje poslodavaca u FBiH pri čemu ovo udruženje, koje je za Vladu FBiH nereprezentativno, zapošljava blizu 40 posto radnika na teritoriji FBiH.

Safudin Čengić, predsjedavajući Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je kako i u samom udruženju postoje određeni krugovi bliski federalnoj Vladi koji svim silama žele spriječiti potpisivanje općeg kolektivnog ugovora. Mišljenja je kako su upravo ti krugovi inicijatori posljednjih poteza. Iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu da ne priznaju ovu odluku te će nastaviti voditi socijalni dijalog sa socijalnim partnerima.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, navodi kako je van svake pameti na ocjenu ustavnosti slati dokument koji još nije potpisan.

– Usuglašeni kolektivni ugovor je u potpunosti sa Zakonom o radu, a za agendu me ne interesira. Želio bih kazati kako je minimalna plaća koju smo s poslodavcima dogovorili 410 maraka, a ne 420 maraka kako govori Novalić, poručio je Bajramović. On kaže kako je to minimum, jer je čak i prošla Vlada kada je preračunavala troškove života došla do saznanja kako bi trebalo povećati minimalnu plaću za 15 posto. Prema tome, potpuno neutemeljenim smatra sve što Vlada FBiH prezentira u ovom slučaju.

– Radi se o zamajavanju javnosti i radnika kako je ispregovarani ugovor suprotan Zakonu o radu i Ustavu FBiH. Sve se ovo događa jer se Vlada FBiH na neki način prepala jer su sindikati i poslodavci postigli dogovor. Mi nastojimo u našoj državi, u ovom slučaju u FBiH, graditi normalno društvo i normalnu državu, a ne da pravimo robove i robovlasničko društvo. Nama je drago kako su to i poslodavci prepoznali za razliku od ovih koji kojekakve agende potpisuju i na njih se pozivaju, a radi se o proizvodu krupnog kapitala, mišljenja je Bajramović.

I on je kazao kako se razgovori i dogovori sindikata i poslodavaca nastavljaju.

Piše: Dragan Bradvica – Dnevni list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM