spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Radoje Vidović: „Središnja Bosna je kolijevka Hrvata. U nedjelju masovno izađimo na izbore i glasajmo za hrvatske stranke“

Predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Županije Središnja Bosna i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske na današnjoj sjednici Sabora RH govorio je o predstojećim Općim izborima u BiH i položaju Hrvata u BiH.

„U nedjelju, 2. listopada u Bosni i Hercegovini se održavaju Opći izbori. Održavaju se u vrijeme najteže političke krize kroz koju Bosna i Hercegovina prolazi od „Daytona“ do danas. Izbori se održavaju iako formalno-pravno zakonski nisu stečeni uvjeti za njihovo održavanje. Kao što vam je poznato, nije provedena presuda Ustavnog suda BIH po apelaciji Bože Ljubića, o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Ova presuda nije provedena iz prostor razloga jer dobar dio bošnjačke političke javnosti i političkih stranaka ne odustaje od svojih ciljeva – stvaranje bošnjačke države na prostoru Federacije BiH. Koliko su zagovornici ove politike agresivni, pokazali su i nedavni događaji prilikom prosvjeda pred zgradom OHR-a, o čemu je svjedočio cijeli svijet. Visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt želeći ispraviti nepravdu koju su njegovi prethodnici nanijeli Hrvatima, odnosno pokušavajući tu nepravdu barem djelomično ispraviti, razmišljao je da nametne izmjene Ustava FBiH. To nije učinio. Na svojoj koži osjetio je mržnju koju Hrvati u Federaciji BiH osjećaju godinama“, rekao je zastupnik Vidović.

„Ovaj put glavna izborna bitka, barem za Hrvate BiH, vodi se u Središnjoj Bosni. Središnja Bosna je prostor od Dobretića, Jajca pa do Kreševa. To je prostor na kojem Hrvati žive već 13 stoljeća. To je kolijevka hrvatstva u BiH. To je i prostor koji je u Domovinskom ratu podnio ogromne žrtve. Preko 2000 branitelja je dalo svoje živote da bi Hrvati mogli opstati kao ravnopravan narod u Središnjoj Bosni. Preko pola stanovništva (Hrvata Središnje Bosne) je u Domovinskom ratu bilo protjerano. Više tisuća je ranjeno. Sve te žrtve smo dali da bi osigurali potpisivanje Washingtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se uspostavila BiH. I uspostavom tog sporazuma, uspostavljena je paritetna županija, odnosno Hrvati i Bošnjaci su dobili ravnopravnost takvim ustrojem u ŽSB odnosno HNŽ. Nažalost, visoki predstavnik Petritsch je tu paritetnost ukinuo i doveo Hrvate u neravnopravan položaj. Stoga, pozivam visokog predstavnika Christiana Schmidta da ponovno vrati paritet u ŽSB i omogući joj stabilan politički život. U Središnjoj Bosni se usred ovih događaja znatno promijenila demografska struktura i danas Bošnjaci čine uvjerljivu većinu u Središnjoj Bosni. Zbog toga vide prigodu da na prostoru Središnje Bosne izaberu tzv. „šestog Hrvata“ za Dom naroda FBiH. Stoga su, na visoke pozicije na listama za Sabor ŽSB, kandidirali tzv. “svoje Hrvate” kako bi “proizveli” tog šestog izaslanika u Domu naroda FBiH i zavladali Federacijom BiH, a potom i cijelom BiH te politički eliminirali Hrvate.“, naglasio je zastupnik Vidović. Na koncu izlaganja pozvao je sve Hrvate na masovan izlazak na nedjeljne izbore.

„Pozivam sve Hrvatice i Hrvate da bez obzira na političku orijentaciju u nedjelju masovno izađu na izbore i glasaju za hrvatske stranke. Ovakvim izlaskom poručit ćemo i našim susjedima Bošnjacima da je BiH i ŽSB i hrvatska, da s njima želimo graditi ŽSB i BiH kao ravnopravan i konstitutivan narod!“, zaključio je Vidović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM