Subota, 3 prosinca, 2022

Završena anketa! Evo koga naši čitatelji biraju u Predsjedništvo BiH i Sabor ŽSB

Pročitajte i ovo

Proteklih nekoliko dana na našem portalu dostupna je bila anketa u kojoj ste mogli glasati za člana Predsjedništva BiH odnosno hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji se bira sa područja Federacije BiH.

Ubjedljivo, najviše glasova dobila je kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Borjana Krišto – 51,9% odnosno 511 od ukupno 984 glasa. Njen protukandidat, aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio je 15,1% glasova – ukupno 149 od 984 glasa.

Blaga prednost Bećiroviću!

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH situacija je malo kompliciranija. U tijesnoj utrci Busovljaci odnosno svi oni koji čitaju naš portal prednost su dali Denisu Bećiroviću iz SDP-a – ukupno 16,1% glasova i li ukupno 158 od 984 glasa. Drugi po broju glasova je lider SDA Bakir Izetbegović sa 133 glasa ili 13,5%. Najmanje glasova u našoj anketi dobio je Mirsad Hadžikadić – 33 glasa ili 3,4%.

Stoga, sudeći po ovim rezultatima, novi članovi Predsjedništva iz FBiH bit će Borjana Krišto i Denis Bećirović.

Anketa za stranke koje sudjeluju na razini Županije/Skupštine Središnja Bosna

Paralelno, uz anketu za članove Predsjedništva BiH, na našem portalu aktivna je bila i anketa za glas političkoj stranci, a u anketu smo uključili skoro sve političke opcije koje su svoje liste predale za razinu Sabora/Skupštine Županije/Kantona Središnja Bosna.

U anketi je sudjelovalo ukupno 1245 čitatelja. Najviše glasova dobila je lista predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH – 381 ili 30,6%. Stranka demokratske akcije je druga po broju glasova – 14,5%. Treći je HDZ 1990 sa 10,9% glasova. Listu dalje nastavlja SDP sa 8,3%, DF 7,0% te “Republikanci” sa 6,3%. Od ostalih stranaka koje prelaze izborni prag, a koji iznosi 3%, u Sabor ŽSB bi ušao Narod i pravda sa 5,5% glasova i SBB sa 3,9% glasova. Ispod praga ostaju BHI Kasumović Fuad, Naša Stranka i Narodni evropski savez.

Tko će uistinu ući odlučit će svi oni koji će izaći na nedjeljne izbore. Situacija kod kandidata za članove Predsjedništva BiH nikad nije bila homogeniziranija, s obzirom na to da smo navikli gledati više od 5 pa čak i 10 imena za hrvatskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Situacija za razinu Županije/Kantona Središnja Bosna također će biti zanimljiva, s obzirom na pojavu novih političkih stranaka – NES, NIP, BHI i sl.

Podsjetimo, u Sabor/Skupštinu Županije/Kantona Središnja Bosna bira se 30 zastupnika. Za formiranje vlade potrebno je 20 od 30 odnosno 2/3. Na prošlim izborima koalicija hrvatskih stranaka osvojila je 10 mandata, a SDA također 10. Ove dvije političke grupacije formirale su većinu u Saboru ŽSB te izabrale predsjedatelja Sabora ŽSB Josipa Kvasinu (HDZ BiH), za dopredsjednicu Ljubinku Atanasijević (SDP) te dopredsjednika Muharema Grabusa (SDA).

Rezultati izbora 2018. godine – za Sabor ŽSB

U Vladu ŽSB izabrani su sljedeći: Tahir Lendo – premijer, ministrica financija Mirjana Plavčić, ministar zdravstva Anto Matić, ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović, ministar pravosuđa Zoran Marković, ministar obrazovanja Bojan Domić, ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić, ministar prostornog uređenja Amir Šečibović te Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Rezultati izbora 2018. godine – za Predsjedništvo BiH

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Švicarska slavila u ludoj utakmici, Srbija ispala sa Svjetskog prvenstva

Nogometaši Švicarske svladali su Srbiju s 3-2 (2-2) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine G pridružili su se u osmini...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo