spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Puljić: Djecu učimo da uživaju, a ne da se bore, zato bježe

-Crkva mora dići glas i pozivati vlast da se zauzme stvarajući uvjete za opstanak i ostanak, ali i hrabriti mlade da ne bježe pred izazovima života, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinala Vinko Puljić.

Govoreći za Večernji list o problemu odlaska mladih iz BiH kardinal Puljić je ukazao i na negativnu ulogu medija u odlasku mladih iz zemlje.

-Oni trebaju isto hrabriti i vlast i mlade da se prema tom problemu odnose odgovornije. Taj problem potječe još od obiteljskog života jer se djecu odgaja da uživaju, a ne da se bore u životu. Jasno, čim dođe problem da se ne može uživati, onda se bježi. Vlast se previše okupirala oko politike i popularnosti, a zaboravila je stvarati strategiju razvoja. U tome ih podupiru i medijske kuće. Meni se nameće još jedno pitanje, ne znam što je gore – bezbožni komunizam ili bezdušni kapitalizam. Sve je manje socijalnih zakona koji štite čovjeka. O tome treba puno jasnije govoriti, kazao je kardinal Puljić u intervju Večernjem listu.

Govoreći o svojim iskustvima susreta s iseljenicima kardinal je rekao kako se mnogi uspiju snaći i steći materijalna dobra, ali se “iskorijeni, integrira u tuđinu i tako zaboravi svoje korijene”.

-Ne znam koliko to usrećuje. Drugi prolaze vrlo gorke trenutke, ali ih je stid vratiti se radi ljudskih obzira. Zaista postoji i pomodarstvo. Međutim, postoji i druga propaganda zapadnih zemalja da im dobro dođu gotovo školovani ljudi jer u njih nisu morali ulagati. Ionako im treba radna snaga. Trebalo bi malo preispitati neke propagandne točke da se vidi što se krije iza svega. Nije moje da u to ulazim, ali mi je nešto od toga već poznato, kazao je kardinal Puljić.

‘Hrvati ovu zemlju sve manje osjećaju i svojim dijelom domovine’, poručio je nedavno kardinal Puljić. Upitan koliko je upravo takvo stanje opasno kako za same Hrvate, odnosno državu BiH, i vidi li spremnosti da se pravda i jednakost konačno zažive u ovoj zemlji, odgovorio je:

-Mnogi su doprinijeli takvom stanju. Premalo je onih koji čine da se to stanje promijeni. Međutim, nema koristi od kukanja, nego valja probuditi svijest i odgovornost prvo nas Hrvata, da posvjedočimo i dokažemo kako cijenimo žrtve naših predaka koji su ovu grudu natopili mučeničkom krvlju. To je zavjet naš. Traže se hrabri muškarci i žene koji će ponijeti zastavu napretka i zauzetosti oko jednakih prava, stvaranja uvjeta za bolju budućnost. Ne bi smjeli biti izdajice tih hrabrih i slavnih predaka, a i kukavice koje se plaše križa, a hvalimo se da smo kršćani. Sebičnjaci nisu sposobni graditi sretniju budućnost. Samo oni koji s Bogom računaju i ne boje se žrtve, oni su pravi graditelji budućnosti, naglasio je kardinal Puljić u intervju Večernjem listu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM