Montgomery: Federacija BiH je velika pogreška, Hrvati su trebali dobiti svoj entitet

Posljednji američki veleposlanik u SR Jugoslaviji William Montgomery smatra da je Daytonski sporazum “uspješno doveo do kraja rata, ali da njegove brojne mane sprječavaju pomirenje i čine BiH nefunkcionalnom”.

“Takva BiH uopće nije stabilna i ima znatne mogućnosti za izbijanje nasilja. U svemu tome, gubitnici su obični građani”, napisao je Montgomery u autorskom tekstu u “Politici”.

“Osnovni problem daytonskih pregovarača je u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali”, rekao je Montgomery.

Drugi problem s Daytonskim sporazumom, smatra Montgomeri, “je prisiljavanje Bošnjaka i Hrvata da nastave sa svojim sporazumom iz rata kojim je bio formiran entitet zvani Federacija BiH. To je velika pogreška. Trebali su Hrvati dobiti vlastiti entitet. Ako to možda ranije niste primijetili, Federacija ne funkcionira, kao ni većina županija koji je čine”, piše Montgomeri u autorskom tekstu.

“Ono što sada imamo jeste ‘Sveto pismo’ zvano ‘Dayton’, koji uopće ne funkcionira, niti će funkcionirati u izglednoj budućnosti. Ali on ne može biti ni promijenjen bez suglasnosti sve tri etničke grupe – a to je nešto što se neće dogoditi”, piše Montgomery.

I što sad, pita se autor teksta. Zapad i nema drugu mogućnost nego da nastavi voziti na autopilotu svoju dvadesetogodišnju politiku podrške multietničkoj BiH zasnovanoj na Daytonskom dogovoru unutar trenutnih granica. “Usput rečeno, to znači da dokle god nema nasilja ili referenduma o statusnim promjenama, Zapad neće puno mariti ako BiH ostane drugorazredna, zaostala i ekonomski nerazvijena zemlja čiji najbolji, najpametniji mladi ljudi beže u inozemstvo i čiji je život standard prije bliže afričkom neko europskom”, napisao je Montgomery.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Puljić: Djecu učimo da uživaju, a ne da se bore, zato bježe

FIBA zaprijetila kadetskoj košarkaškoj reprezentaciji: Platite kotizaciju ili vas izbacujemo!