Petak, 12 kolovoza, 2022

Prosječna plaća u BiH od 1106 maraka pokriva 41 posto košarice

Pročitajte i ovo

Prosječna plaća u BiH u svibnju tekuće godine iznosila je 1106 KM, što je nominalan rast od 6,2 posto u odnosu na kraj 2021. godine, dok sindikalna potrošačka košarica za lipanj 2022. godine iznosi 2640,21 KM. Državna Agencija za statistiku objavila je visine prosječnih mjesečnih neto plaća za zaposlene za svibanj 2022. Prosječna isplaćena neto plaća za svibanj 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine nominalno je viša za 12,8 posto. U sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova prosječna plaća, prema posljednjim dostupnim podacima, iznosila je 947 KM. Plaća je viša za zaposlene u oblasti vađenja ruda i kamena te iznosi 1336 KM. Prosječna plaća koju primaju zaposleni u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom te klimatizacijom iznosi 1663 KM.

Za zaposlene u sektoru građevinarstva prosječna plaća iznosi 802 KM. Plaća je nešto viša za zaposlene u sektoru trgovine te iznosi 864 KM. Unutar djelatnosti informacija i komunikacija prosječna plaća u svibnju iznosila je 1594 KM, a u sektoru financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1678 KM. U sektorima javne uprave i obrane te obveznog socijalnog osiguranja prosječna plaća iznosi 1439 KM. Prosječna plaća unutar djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite iznosi 1413 KM. Agencija za statistiku BiH istraživanjem je obuhvatila isplaćene neto plaće zaposlenih koji imaju zasnovan radni odnos bez obzira na vrstu radnog odnosa i duljinu radnog vremena.

Prosječna mjesečna neto plaća obuhvaća plaće zaposlenih za obavljene poslove po osnovi radnog odnosa i naknade za godišnji odmor, plaćenu odsutnost, blagdane i neradne dane određene zakonom, bolovanja koja isplaćuje poslovni subjekt, odsutnost za vrijeme stručnog obrazovanja, zastoje na poslu bez krivnje zaposlenoga. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za lipanj 2022. godine iznosi 2640,21 KM. Pokrivenost potrošačke košarice, ako je prosječna plaća 1106 KM, iznosi 41,8 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo