spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

PROKOŠKO JEZERO: Dijagnoza? Piši propalo…

Tvrtko Milović, novinar i voditelj “Kiss” televizije iz Kiseljaka boravio je jučer na Prokoškom jezeru u Fojnici. Vidno razočaran stanjem ovog “Parka prirode” napisao je kratki osvrt na svojoj Facebook stranici, koji prenosimo u cijelosti.

Mislim da sam jučer zadnji put u životu namjenski otišao na Prokoško jezero. Ogroman uloženi trud lokalnog stanovništva da otjera iole civiliziranije posjetitelje konačno je urodio plodom. Posjeta Prokoškom jezeru ne samo da više nije užitak, nego je patnja.

Ljepota jezera, i cijelog lokaliteta dolazi do izražaja samo u miru i tišini. To je nepovratno uništeno, i to davno. Što su nekad bili ljetni katuni, danas je ustvari selo. Rade motorne pile, turiraju se auti bez auspuha, odvrće se muzika, ori se ezan, dovikuju se preko jezera… sve to odaje dojam pravog pravcatog naselja. Mir i tišina!? Aha, baš.

Samo jezero je u jadnom stanju. U njega se istresa kanalizacija (i to odavno). Tu je i čamac za trackanje po jezeru, kako slučajno ni pogled na vodenu površinu ne bi ostao miran. Rubovi jezera se pretvaraju u običnu močvaru, i stvarno je pitanje godine kada će se sve pretvoriti u baru.

O profilu posjetitelja da ne govorim.

Prokoško jezero nije nikakav “Park prirode” kao što ti kažu kad ti prodaju ulaznicu (da, ulaznica na jezero je 2 KM) nego najobičnije izletište gdje se razastru deke, donesu šerpe i sarma, gule krumpiri, loži vatra, dovikuju djeca, parkiraju auti… Svaki dan prvi maj.

Općina kao želi nešto uraditi s jezerom. Pa su natakarili neke oglasne table na kojima navode svoje želje. Piše da su zabranili “sjeću” i bacanje “smeča”. Eto tko upravlja “Parkom prirode”. Nije to Park prirode – to je spomenik devastaciji.

Stoga, ako država neće s nekom ozbiljnom institucijom preuzeti Prokoško jezero, a neće – onda treba sve fino rastjerati. Ostaviti onih par katuna s pastirima (Nane s dvogledima :)) i stoku. Put treba ukinuti, pa kome se ide nek pješači. Kao što se to radi u SAD. Imaju stotine prokoških jezera na masivu Rockies i ni na jedan se ne može doći autom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM