spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Projekcija filma “Život s dijabetesom” u četvrtak u Vitezu

Projekcijom filma “Život s dijabetesom”, koja je zakazan za četvrtak u Vitezu, udruge za borbu protiv dijabetesa kod djece i mladih upozorit će ponovno na težak položaj u kojem se nalaze dijabetičari u Federaciji BiH, a osobito u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ).

Projekcija filma jedna je od aktivnosti udruga “Slatki svijet” iz Bugojna i “Slatkiš” iz Novog Travnika u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji će biti obilježen 14. studenoga.

Predsjednica Udruge dijabetičara djece i mladih SBŽ-a “Slatkiš” Vanja Džambas kazala je Feni kako je cilj osigurati bolje uvjete za život oboljelih, a osobito djeci koja su najviše ugrožena.

Džambas je upozorila da se zbog postojećih zakonskih odredbi, djeci koja boluju od dijabetesa, od 15. godine ukida 100-postotni invaliditet čime gube prava koja su do tada imala.

Članovi udruga su, kako je kazala, s resornim županijskim ministrom već razgovarali o problemima oboljelih od dijabetesa u SBŽ-u, kao i o prijedlogu ušteda kojima bi im bio omogućen kvalitetniji život.

Uštede bi, između ostalog, bile omogućene školovanjem endokrinologa kojih SBŽ trenutno nema ,pa oboljeli moraju na liječenje putovati u druge županije.

Džambas je istaknula i kako je nužno napraviti registar oboljelih, educirati medicinsko osoblje za pomoć dijabetičarima, te nastaviti edukaciju u školama o prevenciji i načinima borbe protiv ove bolesti.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, članovi udruge “Slatkiš” i “Slatki svijet” do sada su organizirale izlet “Šetnjom do zdravlja” i predavanja u školama, a film “Život s dijabetesom” bit će prikazan sutra u Franšiznom centru u Vitezu, s početkom u 18 sati.

U suradnji s domovima zdravlja, u petak će u Vitezu, a u subotu u Novom Travniku, građanima biti omogućeno besplatno mjerenje šećera u krvi, a ova akcija će naredni tjedan biti nastavljena i u ostalim gradovima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM