Subota, 24 rujna, 2022

Proizvođači malina najavljuju masovne proteste i blokade u BiH

Pročitajte i ovo

Već narednog tjednaodržat će sastanak Upravnog odbora s kojeg će poslati pismeni zahtjev hladnjačama da se izjasne o cijenama. Ako one ne budu usklađene s onima u regiji, odredit će datum izlaska na ulice

Proizvođači malina s područja općina Bratunac, Srebrenica i Milići, okupljeni u Udruženju “Vilamet” najavljuju proteste širom Bosne i Hercegovine, ako otkupljivači ne izađu s cijenama identičnim onima u Srbiji. Napominju da isti sortiment i tržište trebaju donijeti i istu cijenu.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja, Ivana Stojanovića, malinari već godinama imaju stav da cijena treba biti jednaka onoj u susjedstvu, trenutno ne niža od 10 KM.

Najavljene i blokade

“Otkupljivači najavljuju neke niže cijene i ako izađu s njom, mi ćemo izaći na masovne proteste, čak možda i neke granične prijelaze i institucije da blokiramo. Ovo je čista pljačka. Oni da izvezu samo u Srbiju imaju zarade dvije do tri marke, da ne idu dalje. Mi to nećemo dozvoliti”, rekao je Stojanović za Agroklub.

Ove godine su, navodi, dnevnice beračima plaćali od 70 do 100 KM, a lani su bile skoro duplo manje. Istovremeno je poskupio i repromaterijal, samo “azotna đubriva za 350 posto”.

“Mi moramo sve na vrijeme da ispoštujemo i isplatimo, pa ima li igdje u svijetu da daješ robu, a da ne znaš cijenu. Ne možeš ni u marketu napuniti punu korpu pa reći platit ću ti ja koliko ja hoću”, pojašnjava ovaj proizvođač situaciju u kojoj su se našli.

Iz ovog udruženja su jučer stupili u kontakt i s drugim proizvođačima u BiH i, kako navode, ogorčenje je jednako. Već naredne sedmice održat će sastanak Upravnog odbora s kojeg će poslati pismeni zahtjev hladnjačama da se izjasne o cijenama. Ako one ne budu usklađene s onima u regionu, odredit će datum protesta.

“Oni kažu nitko ne traži malinu, pa neka traže kupca, ako ga mi budemo tražili oni nam onda i ne trebaju. Nas i proizvođače u Srbiji dijeli jedan kilometar, a oni imaju 3 KM više cijene, nema logike”

Sav rod ljetne sorte maline je već predati, u toku je berba jesenje sorte i kupine. Zvanično nijedna cijena, kažu, nije poznata, ali se nagađa o “mizernoj cifri od 6 KM”, a ako dobro prođu na tržištu proizvođačima bi bio doplaćen ostatak, što malinari ne prihvaćaju.

Stao izvoz

Prema riječima otkupljivača, 10 KM je nedostižna cijena. Vlasnik hladnjače za skladištenje voća “Agro-dr”, Petko Rankić, iz Bratunca je prije dva dana rekao za Nezavisne kako cijene nisu formirane jer je trenutno stao izvoz te da nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

“Mi uopće nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo da ispunimo”, rekao je Rankić, napomenuvši da je u svakom slučaju, sve iznad 7 KM/kg mnogo.

Saša Simić iz Opšte poljoprivredne zadruge “MB Fruits” Bratunac, za isti mediji je rekao kako je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju proizvođači traže jako visoka.

“Mi još nismo izašli s cijenom, jer nema potražnje za malinom, nemamo prodajne izlazne cijene i teško je da odredimo ulazne cijene”, dodao je on.

Agroklub.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slaba zainteresiranost za isplate jednokratnih pomoći radnicima

Аko poslodavci budu u mogućnosti novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu је...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo