Dječja pjesma se vratila u grad soli. Ponovo je oživljen “Majski cvijet” koji je u bivšoj državi bio jedan od najcjenjenijih dječjih muzičkih festivala.

Podsjetit ćemo vas: “Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine, a njegovi osnivači su bili Šimo Ešić, Vinko Krajtmajer i Branislav Pero Štumpf. Festival je održavan sve do početka devedesetih.

Udruženje gradski dječji hor “Slavuj” i dirigentica, profesorica Renata Bagarić, u dogovoru s osnivačem, odlučili su, u suradnji s Bosanskim kulturnim centrom Tuzla, ponovo pokrenuti ovaj festival dječje autorske pjesme. Festival ima međunarodni karakter, a zadržao je logotip i obilježja po kojima je “Majski cvijet” bio prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

– Drago mi je da smo istrajali da vratimo dječju pjesmu onima kojima pripada – našoj djeci. Iza nas su mjeseci napornog rada, no s ponosom možemo reći da je i Gradski dječji hor “Slavuj”, kao organizator ove značajne manifestacije, uspješno odgovorio ovom velikom zadatku. Trudili smo se da pričinimo veliku radost svima kojima je sve ovo namijenjeno, a isto tako nadamo se da će festival živjeti i rasti zajedno s našim mališanima. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svima koji su prepoznali važnost ovog projekta i pomogli realizaciju festivala “Majski cvijet” – kazala je za Tuzlarije Renata Bagarić, dirigentica hora “Slavuj” i glavni “krivac” za ponovno pokretanje festivala.

U festivalskom dijelu programa publika u ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra je bila u prilici da posluša 12 novih, veselih, zanimljivih, tematski i muzički raznolikih kompozicija. Mališani su pjevali uživo uz pratnju Gradskog dječijeg hora “Slavuj”.

Na kraju programa proglašeni su i pobjednici festivala. Prvu nagradu osvojila je Anastasija Popović iz Teslića, drugo mjesto pripalo je Dini Osmanoviću iz Tuzle, dok je trećeplasirana Adila Odobašić iz Tuzle.

Nagrada za najbolju muziku osvojio je Igor Vukojević, najbolji tekst napisao je Šimo Ešić, dok je nagradu za najbolji aranžman također osvojio Igor Vukojević. Diplomom za najmlađeg sudionika nagrađena je Zana Merdić, dok je najbolji scenski nastup imala Anastasija Popović.

Pokrovitelj ove manifestacije bio je predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je u prigodnom govoru kazao: “Zadovoljstvo mi je što mogu biti pokrovitelj I što mogu pomoći ovakvu manifestaciju. Vjerujem da su večeras svi pobjednici i da su svi važni, a posebno organizatori ove manifestacije. Vjerujem da vi Tuzlaci imate dovoljno ljubavi da ovaj Majski cvijet čuvate i njegujete kao što je mali princ njegovao i pazio svoju ružu kako bi vaš Majski cvijet još dugo cvjetao i da će se ova manifestacija nastaviti i u budućnosti”.

Tijekom manifestacije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uručena je zahvalnica za pokroviteljstvo ove manifestacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.