Petak, 1 srpnja, 2022

Prije 29 godina počinjen je strašan zločin nad Hrvatima u selu Miletići

Pročitajte i ovo

Ovog 24. travnja, obilježeno je 29 godina od mudžahedinskog zločina nad Hrvatima u Miletićima.

U selu Miletići kod Travnika, 24. travnja 1993. mudžahedini i lokalne postrojbe Armije BiH ubili su petoro Hrvata, od kojih je četvero civila. Protjerali su 60-ak mještana sela. Za ovaj zločin kaznene odgovornosti oslobođeni su Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH i Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade.

Selo Miletići udaljeno je od Mehurića koji je bio sjedište odreda El mudžahid tek tri kilometra, a u potpunosti se nalazilo u okruženju snaga Armije BiH. Šezdesetak mještana Hrvata 24. travnja 1993. napali su mudžahedinski borci i pripadnici Armije BiH iz lokalnih sela u dolini rijeke Bile. U Miletićima je stradalo pet osoba hrvatske nacionalnosti, od kojih je četvero civila: Frano Pavlović, Tihomir Pavlović, Vlado Pavlović i Anto Petrović. Ubijeno 4 civila, šezdesetak Hrvata u koloni protjerano, ruke vezali čaki djeci.

Mještani Miletića su tijekom napada pobjegli u kuću Stipe Pavlovića koji je ubio jednog napadača – pripadnika Armije BiH, a nakon toga i sam stradao od mudžahedina. Gotovo 60 civila iz Miletića izvedeno je pred mudžahedine i vojnike Armije BiH a iz te skupine izveli su Pavloviće – Franu, Tihomira i Vladu i Antu Petrovića. U napadu na Miletiće sudjelovali su 15-ak mudžahedinskih ratnika i 30 vojnika Armije BilH. Natjerali su Franjo Pavlovića, Tihomira Pavlovića, Vladu Pavlovića i Antu Petrovića da kleknu. “Trebalo ih je biti pet”, rekao je jedan od vojnika, na što je drugi vojnik Armije BiH sugerirao da su “Stipu Pavlovića već ranije ubili”.

Kolona zarobljenih hrvatskih civila vezanih je ruku i oborenih glava krenula prema Mehuriću okružena mudžahedinskim vojnicima. Alija Izetbegović je svojima rekao: “Morate pomagati mudžahedinima, oni će to obaviti umjesto nas” U iskazu jednog od preživjelih svjedoka stoji, između ostalog, i kako je vodio razgovor na francuskom jeziku s izvjesnim Arapinom kojeg su zvali “Ramadan” te da mu je on rekao kako je Alija Izetbegović bio u selu Bukovica, inače od Miletića udaljenom 8 kilometara i tražio da se taj prostor zauzme.

Prema iskazu svjedoka mještani Muslimani su se tome usprotivili, a potom je Izetbegović kazao: “Dobro onda barem morate pomagati mudžahedinima, oni će to baviti umjesto nas”. Prema iskazima svjedoka pred Haaškim tribunalom u predmetu “Hadžihasnović Kubura”, vezanih ruku, oborenih glava, Hrvati iz Miletića istjerani su uz pratnju mudžahedina naoružanih automatskim puškama. Po dolasku u Mehurić, žene i djeca zarobljeni su u kuću Save Savića, a muškarci u jednu od staja. Nekoliko su dana vođeni pregovori između Operativne zone HVO-a Središnja Bosna i 3. korpusa Armije BiH o razmjeni Hrvata iz Miletića, ali to je odbio Abu Haris, zapovjednik odreda El- Mudžahid čije je sjedište bilo u Mehuriću. Sudsko vijeće u predmetu “Hadžihasanović Kubura” ustanovilo je kako su zločin protiv civilnog stanovništva nesumnjivo počinili “‘mudžahedini i domaći islamski fundamentalisti”, ali da to nema veze s 3. korpusom Armije BiH jer “se ne može zaključiti da su to bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine”. Tijelo Tihomira Pavlovića pronađeno je u kuhinji obiteljske kuće Stipe Pavlovića. Bilo je u sjedećem stavu na kauču s prekriženim nogama i svezanim rukama na leđima.

Za zločin nad hrvatskim civilima u Miletićima kaznene odgovornosti pred Haškim tribunalom su oslobođeni Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa Armije BiHi njemu podređeni Amir Kubura jer Raspravno vijeće nije uspjelo dokazati da su u travnju 1993. mudžahedini bili podređeni 3. korpusu Armije BiH i uključeni u njegov sastav.

Osim u Miletićima, mudžahedini su počinili pokolj i u selu Maline 8. lipnja 1993. godine za što su, također, Hadžihasanović i Kubura oslobođeni odgovornosti. Iz Travnika je protjerano gotovo 20 tisuća Hrvata, kroz 22 logora prošlo 1759 zarobljenika au borbama poginulo 572 vojnika HVO-a. Uništena su i spaljena 32 sela s hrvatskim stanovništvom, ubijeno 114 civila a zločini mudžahedina i Armije BiH poput onog u Bikošima, Gučoj Gori, Miletićima, Brajkovićima do danas su nekažnjeni.

Izvor: Centralna.ba

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vedran iz Fojnice i Frano iz Širokog na Blidinju otvorili “hotel s milijun zvjezdica”

Da su mladi pokretačka snaga našeg društva u svim oblastima – pa tako i u turizmu, pokazuje primjer mladića...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo