spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske

“Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara, koji boravi u zvaničnom posjetu Republici Turskoj, razgovarao je danas u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Izražavajući srdačnu dobrodošlicu predsjedatelju Čavari, predsjednik Kurtulmuş istakao je značaj nastavka izgradnje prijateljskih i partnerskih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, koji se potvrđuju jačanjem institucionalne suradnje i razmjenama posjeta na najvišoj razini.

S tim u svezi, naglašena je potreba podizanja međuparlamentarne suradnje dvaju država na još višu razinu, s ciljem jačanja demokratskih procesa i unaprjeđenja zakonodavnog okvira u obje zemlje. Sugovornici su se složili oko inicijative da se međuparlamentarna suradnja ostvaruje i kroz susrete komplementarnih radnih tijela, kako bi se podstakla razmjena iskustava i dobrih parlamentarnih praksi, te unaprijedile zakonodavne procedure.

Predsjedatelj Čavara i predsjednik Kurtulmuş složili su se i oko značaja izgradnje povjerenja i dogovora između naroda unutar Bosne i Hercegovine. Naglasili su da se unutarnjim dijalogom i dogovorom mogu graditi i jačati institucije BiH s ciljem većeg uvažavanja BiH u međunarodnim odnosima. Također su naglasili da je unutarnji dogovor ključan za očuvanje mira i stabilnosti, kao i za održavanje političke, društvene i ekonomske ravnoteže u Bosni i Hercegovini.

Tijekom susreta bilo je riječi i o jačanju suradnje u području ekonomije i investicija vodećih firmi iz Republike Turske, posebno u području implementacije najkrupnijih infrastrukturnih projekata, kao i o suradnji u područjima turizma, obrazovanja i kulture.

Predsjedatelj Čavara sudjelovat će u Turskoj na 27. Euroazijskom ekonomskom summitu, koji će se, u organizaciji Fondacije „Marmara Group“, održati 21. i 22. veljače u Istanbulu.” (priopćenje iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma Marinka Čavare)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM