spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Duhovna obnova za djevojke župe Lug-Brankovići

U subotu, 17. veljače u župi Sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima, sestre SMI održale su jednodnevnu duhovnu obnovu za djevojke osmog i devetog razreda osnovne škole te prvog i drugog razreda srednje škole.

Tema obnove bila je poći putem Kri(ža)sta, a pripremila ju je i vodila s. Nikolina Džavić uz pomoć s. Marinele Zeko. Sudjelovale su 22 djevojke.

Susret je započeo molitvom u crkvi koju je pripremila s. Marinela, a animirale sestre i djevojke. Nakon toga uslijedilo je međusobno upoznavanje, a potom je  s. Nikolina uvela djevojke u temu cjelodnevnog susreta.

Djevojke su zatim imale priliku slušati izlaganje i promišljanje, popraćeno prezentacijom o Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću ali i vjerničkom odgovoru na Kristov pogled na temelju evanđeoskog teksta o susretu „nekog“ i Isusa u Markovu evanđelju.

Naglasak je stavljen na vrijeme korizme u kojem se neprestano može čuti Isusov poziv da idemo za njim, na put koji traži spremnost na odbacivanje, žrtvu, samoodricanje, neprestanu zagledanost u Učitelja i Vođu, svakodnevno prihvaćanje i nošenje svoga križa zajedno s Njime i za Njega. “Svaka od nas pokušala je sebi odgovoriti na pitanja: Što mogu ili što bih trebala učiniti tijekom ove korizme da još više zamjećujem otajstvo Isusove ljubavi prema sebi? Što mi je činiti da Isus tim darom prodre u prostor moga života? Što me to potiče u dubini moga bića da otkrivam koliko sam voljena i daje mi snagu da odgovorim na tu ljubav?”, navedeno je iz Provincije.

Također su naglasili kako su se dotaknuli mnogih utemeljitelja raznih družbi koji su na poseban način osjetili taj Isusov pogled i odlučili sve ostaviti i krenuti za njim. Jedan od njih bio je upravo sl. Božji Josip Stadler koji je osnovao Družbu sestara služavki Malog Isusa čije su članice također osjetile taj snažan pogled na sebi te odlučile sve ostaviti i krenuti za Isusom. Njihov život u redovništvu jest odgovor na Isusov poziv i Njegovu ljubav.

Na kraju izlaganja sudionice duhovne obnove izmolile su molitvu Sv. Majke Terezije koja potiče vjernika da svoj život živi potpuno u Kristovoj prisutnosti.

U poslijepodnevnom programu s. Marinela Zeko imala je kratko predavanje o sl. Božjem Josipu Stadleru, njegovu životopisu, trpljenju od malih nogu ali i vjeri koja ga je kroz život vodila i u najtežim trenutcima života bila mu utjeha. Mladi su imali priliku čuti tko su to sestre Služavke Malog Isusa, koja je njihova karizma. Posebno ih je oduševilo slušati kako su se sestre odlučile za samostan, kada su one osjetile taj poseban pogled u kojem su prepoznale Kristov poziv.

Susret je završio sv. misom koju je predvodio župnik vlč. Franjo Ivandić, a misno slavlje animirale su djevojke.

s. Nikolina Džavić/ J.M., KT

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM