spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Pravilnim naklijavanjem krumpira do većeg uroda

Proces naklijavanja gomolja krumpira započinje odlaganjem sjemena krumpira u plitke drvene ili plastične gajbe. One se slažu jedna na drugu kako bi se gomoljima osigurao dobar protok zraka i svjetlosti (u periodu kaljenja).

Za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Prostorija u kojoj se obavlja naklijavanje treba biti suha i čista, bez vlage i dezinficirana.

Nakon kupnje sjemenskog krumpira slijedi faza naklijavanja.

S naklijavanjem bi trebalo započeti barem 40 do 50 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste, dezinficirane i osvijetljene prostorije koje se mogu zagrijavati.
Naklijavanje gomolja krumpira posebno je bitno za sušna područja (područje Hercegovine) jer je dokazano da se ovom mjerom urod krumpira povećava i do 25%.

Naklijavanje je proces tijekom kojeg gomolj krumpira iz faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima kako bi dao zdrave i jake klice.

Naklijali gomolji imaju čitav niz prednosti u odnosu na gomolje koji nisu podvrgnuti procesu naklijavanja. Tako se primjerice dobivaju gomolji čija je klijavost 100%, krumpir niče ranije, a nakon nicanja dolazi odmah do ukorjenjivanja i bržeg rasta koji je ujednačen, nema praznih mjesta u redu.

Mjere zaštite se lakše provode, a brže se i uočavaju biljke sa simptomima bolesti ili oštećenja od štetnika. Olakšano je i provođenje agrotehničkih mjera. Biljkama je omogućeno bolje iskorištavanje vegetacijskog prostora, a sam period vegetacije je kraći, odnosno, kraći je period od sjetve do nicanja. Prednost je i što je sazrijevanje ujednačeno, olakšava se sortiranje, a prinos se povećava do 25%.

Prostorija za naklijavanje

Za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Prostor u kojem se obavlja naklijavanje treba biti suh i bez vlage, čist i dezinficiran. Prostor za naklijavanje se mora provjetravati. Treba izbjegavati prostorije u kojima se skladištilo povrće zbog etilena koji može jako štetiti procesu naklijavanja.

Gomolji se tokom procesa naklijavanja najčešće stavljaju u drvene gajbice. Za naklijavanje se uzimaju gomolji prosječne mase 50 g do 60 g. Za proizvodnju mladog krumpira se često uzimaju sitniji gomolji jer daju manji broj stabljika što rezultira ranijim vađenjem mladog krumpira.

Kada započeti proces naklijavanja?

Dobro naklijavanje je potrebno započeti 8 do 10 tjedana prije sjetve uz postepeno povećanje temperature u prvoj fazi. Dužina perioda naklijavanja se, u ovisnosti o potrebama, može regulirati povećanjem ili snižavanjem temperature.

U prva dva do tri tjedna naklijavanja, temperatura treba biti oko 15ºC, vlaga se treba kretati od 85 % do 90 % i treba biti potpuni mrak. Prvo će se pojaviti vršna klica. Nakon pojave klica dužine 8-10 mm pristupa se snižavanju temperature i osvjetljenju prostora. Temperatura se snižava na 8 ºC do 10 ºC i gomolji se izlažu difuznoj svjetlosti ili su osvijetljeni fluoroscentnim lampama 12 sati dnevno. Ova faza traje nekoliko tjedana i daje čvrste, kompaktne klice sa ili bez korijenja.

Ukoliko smo dobro sproveli postupak naklijavanja, dobit ćemo kratke klice, oko 1-1,5 cm duljine čiju čvrstinu testiramo tako što uhvatimo za klicu i dobro protresemo. Proces naklijavanja gomolja se može usporiti ako se temperatura u prostoriji snizi na 5ºC.

Ukoliko se klice ne otrgnu, znači da smo naklijavanje krumpira uspješno proveli.

Kako bi se sadnja obavila uspješno, mora se osigurati da ne dođe do gubitka klice prilikom manipulacije sadnim materijalom tijekom sadnje ili propadanja klice u tlu. Ovako naklijali gomolji se podvrgavaju procesu „kaljenja“.

Puno više informacija o pravilnom naklijavanju gomolja krumpira možete dobiti od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM