spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sarajevska županija bi trebala za tri mjeseca izgubiti dosadašnji privilegirani status u financiranju

Poštujući sudsku presudu, Vlada FBiH je pripremila izmjene zakona koje uključuju grad Sarajevo u izravnu raspodjelu prihoda

Tek iz drugog pokušaja Grad Sarajevo nedavno se uspio izboriti za dio javnih prihoda koje je do sada koristila županijska razina vlasti, a u iduća tri mjeseca bismo trebali dobiti novo zakonsko rješenje kojim će se ukinuti i ostala rješenja koja Sarajevsku županija stavljaju u povlašten položaj u odnosu na većinu drugih županija, piše Večernji list BiH.

Koeficijenti i financiranje

Još prije tri godine se pristupilo izradi izmjena i dopuna ovog zakona na koje mnogi imaju ozbiljne primjedbe. Jedan od prijedloga je bio i uključivanje Grada Sarajeva, kao što je slučaj sa sarajevskim općinama, u izravnu raspodjelu sredstava od neizravnih poreza s ciljem očuvanja osnovnih funkcija Grada Sarajeva. Nacrt zakona sadržavao je prijedloge radne skupine kojima se, između ostalog, predlagalo da Grad Sarajevo od neizravnih poreza s razine Federacije BiH dobiva 0,25 posto, a da se Sarajevskoj županiji koeficijent s 2 smanjuje na 1,9658, što u apsolutnom iznosu odražava iznos transfera koji je Grad Sarajevo dobivao od Sarajevske županije, a koji je sadržan u koeficijentu 2. No, nakon razmatranja teksta nacrta, provedene rasprave u oba doma Parlamenta Federacije BiH i provedenih javnih rasprava, ovaj prijedlog nije dobio potporu pa je financiranje Grada Sarajeva ostalo nepromijenjeno. Uslijedila je žalba Ustavnom sudu Federacije BiH koji je sredinom ove godine presudio da je ovakvim zakonom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva.

Pravednija raspodjela

Poštujući sudsku presudu Vlada FBiH je pripremila izmjene zakona koje uključuju Grad Sarajevo u izravnu raspodjelu prihoda i takvo rješenje je, očekivano, naišlo na protivljenje županijskih vlasti u Sarajevu.

Osim što ima veliki značaj za Grad Sarajevo jer dobiva 6,5 milijuna maraka prihoda, izmijenjeni zakon u prvi plan stavlja i generalno pitanje pravednosti raspodjele prihoda od neizravnih poreza u Federaciji BiH. Većina županija je nezadovoljna načinom raspodjele i smatraju se zakinutima, poglavito jer zahvaljujući “posebnim rashodovnim potrebama” Sarajevska županija dobiva 30 posto ukupnog prihoda koji se raspoređuje na deset županija. Čak 140 milijuna maraka bi se “oslobodilo” godišnje za druge županije u Federaciji BiH ako bi došlo do ukidanja posebnog koeficijenta za Sarajevo. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je donio zaključak kojim je Vladi Federacije BiH naloženo u idućih 90 dana donijeti novi nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH te ga uputiti u parlamentarnu proceduru. Otpora će sigurno biti, posebno iz Sarajevske županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM