Četvrtak, 29 rujna, 2022

Porast koncentracije zagađujućih materija u zraku

Pročitajte i ovo

U proteklih nekoliko dana, prema podacima s mjernih stanica u Federaciji BiH, koncentracije zagađujućih materija su u porastu, što je u skladu sa stabilnom atmosferskom situacijom.

Tijekom jučerašnjeg dana najlošiji zrak su udisali građani Tuzle gdje su mjerene vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica”PM2.5″ i sumpordioksida. Slična je situacija i u Lukavcu, navodi Sektor životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. U Zenici su također visoke koncentracije navedenih polutanata, ali su mjerene ipak nešto niže vrijednosti nego u Tuzli. U Sarajevu su niske koncentracije sumpordioksida, međutim vrlo su visoke koncentracije lebdećih čestica “PM 10”, a i koncentracije azotnih oksida su u porastu.

Slična situacija se očekuje i u narednim danima, s tim što je najviše zagađenje tijekom noći i jutarnjih sati.

Tijekom dana se, s obzirom na očekivane nešto više temperature može očekivati blagi pad koncentracija polutanata u zraku uvjetovano slabim vertikalnim miješanjem zraka. Većeg poboljšanja kvaliteta zraka neće biti dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i /ili padavinama. S obzirom na to da zima faktički još nije ni nastupila za očekivati je slične periode i u naredna četiri mjeseca.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i ulaganju značajnijim naporima. Građani se napominju da sama pojave magle ne znači obavezno i visoko zagađenje. Magla je prirodna pojava koja se razvija u sličnim uvjetima kakvi pogoduju i zadržavanju polutanata u niskim slojevima atmosfere. Međutim, guste magle se normalno razvijaju i u mjestima u kojima kvaliteta zraka nije narušen.

Glavni izvori zagađenja zraka u FBiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i promet.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo