spot_img
spot_imgspot_img
Utorak, 27 veljače, 2024

Potpora Federalnog zavoda za više od 2100 malih biznisa

Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija.

Tijekom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje realizirao je tri programa sufinanciranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, tj. registracija biznisa za mlade, žene, razvojačene branitelje, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba. To su program sufinanciranja samozapošljavanja “Startup 2023.”, program “Startup – druga prilika 2023.” i Program sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz financijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrirale svoj biznis, tj. poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija. U okviru novoosnovanih poslovnih subjekata sufinancirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe te su ukupno ovim programima obuhvaćene 2474 osobe, i to 55% muškaraca i 45% žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 milijuna KM.

Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28%, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44%. Analizirajući razdoblje nezaposlenosti, 49% osoba je prije pokretanja biznisa bilo nezaposleno više od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da gotovo polovina obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe, čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje nastavlja s realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja te će u ovoj godini objaviti nove pozive za sudjelovanje u programima čiji je cilj poticanje samozapošljavanja, tj. pokretanje malih biznisa.

Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj godini za provedbu programa aktivnih politika namjerava izdvojiti nešto više od 85 milijuna maraka, a što je znatno veći iznos nego u prethodnoj godini, pri čemu će se raditi na realizaciji niza programa koji su se do sada pokazali iznimno uspješnima kada govorimo o mogućnostima da nezaposlene osobe dobiju priliku za posao ili obuku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM