spot_img

Nađeno 25 uginulih labudova: Ptičija gripa u dvije bh. općine

U Gradišci i Srpcu registrirani su slučajevi ptičije gripe. U mjestu Donja Dolina, na granici sa općinom Srbac, lovci su pronašli 25 uginulih labudova. ”Preventiva je najbolji lijek. Treba provoditi sve veterinarsko-sanitarne mjere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum”, rekao je Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske.

Bošković je naveo da su skoro sve farme uvele visoke standarde u vezi s pitanjem sigurnosti. ”To je opasna bolest za životinje, pa je svaku sumnjivu pojavu potrebno prijaviti vetrinarskim radnicima”, naveo je i dodao da u RS-u nema mjesta za paniku jer se donose mjere za sprečavanje bolesti.

Naglasio je da su rijetki slučajevi da se bolest prenese na čovjeka. S obzirom na to da je riječ o bolesti divljih ptica, izvoz mesa životinja u Europsku Uniju nije ugrožen, kao ni unutarnji promet, prenosi RTRS. U proteklih šest mjeseci ptičija gripa kod divljih ptica prijavljena je u većini država Europe i u zemljama okruženja – Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti