spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

Plivska jezera – dragulji koji privlače više od sto tisuća turista godišnje

Rijeka Pliva u svom srednjem toku stvorila je dva jezera, Veliko i Malo, koja su zaštićena kao nacionalni spomenik.

Jezera se nalaze na udaljenosti četiri kilometra od centra Jajca, a stručni suradnik Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Dragan Glavaš Feni je kazao da je taj krajolik jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

– Svake godine ovo mjesto posjeti više od 100.000 gostiju. Ljudi dolaze iz svih krajeva države i cijelog svijeta. To je mjesto za posjet, kupanje, sport i rekreaciju – istaknuo je Glavaš te dodao da je prostor u potpunosti očuvan.

Naglasio je da Plivska jezera oduvijek privlače turiste, sportaše i zaljubljenike u prirodu.

Podsjetio je da je Veliko Plivsko jezero 1963. godine bilo domaćin sedmom Europskom i izvanrednom Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

– Također, 2016. godine održano je Svjetsko prvenstvo u mušičarenju. To su samo neki od događaja koji se održavaju na tim jezerima – rekao je Glavaš, dodajući da je jezerska voda radi specifičnosti gustoće i mirnoće idealna za sportske entuzijaste u veslačkim disciplinama.

Na toj vodi za olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva priprema se turska kajakaška reprezentacija, ali i reprezentacije iz svih država okruženja.

Osim dva jezera u okviru nacionalnog spomenika nalaze se i poznate vodenice koje su stare nekoliko stotina godina. Dio gdje su smještene vodenice je prirodna granica između dva jezera.

Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugo je 3.300 metara, a njegova širina iznosi približno jedan kilometar, dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko jedan kilometar i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM