spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Pelet ponovno poskupio, po kojoj cijeni ga vi (ne)kupujete?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države. Odluka je donesena nakon što su cijene peleta i drugog orjeva na domaćem tržištu dosegle rekordne nivoe.

Trgovci ogrjevom i peletom su u ranijem razdoblju u nekoliko navrata od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtijevali da se uvede zabrana izvoza iz Bosne i Hercegovine kako bi se regulirala cijena na domaćem tržištu.

Zbog poremećaja na europskom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini, domaći proizvođači i trgovci oblovinom, ogrjevnim drvetom i peletom su svoje proizvode prodavali na stranom tržištu po cijenama puno većim u odnosu na one u Bosni i Hercegovini. Posljedično je to dovelo do porasta cijena u Bosni i Hercegovini.

Tako je tona peleta ponovo dosegla cijenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM.

Kako možemo vidjeti na digitalnoj platformi za prodaju, Drvosječa je na svom profilu vratio cijene na 640 KM po toni, piše Crna Hronika.

Iako je zima ‘daleko’ grijanje je jedna od glavnih tema: Za sezonu treba 2.000 KM?

Podsjećamo, tona peleta prošle godine iznosila je između 300 i 330 KM, a sada je cijena dvostruko viša, dok je u prošloj godini metar drva koštao 116 KM

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM