Pastiri zarađuju kao prosvjetni radnici s fakultetskom diplomom

Pastiri koji na području općine Livno čuvaju stada ovaca i krava ovdašnjih stočara u sezoni ispaše i čuvanja stoke zarađuju i više od 1.000 KM mjesečno, što odgovara plaći prosvjetnog radnika s fakultetskom diplomom, piše portal Livno-online.com

Četrdesetpetogodišnja Milka Čavić iz Travnika, koja čuva stado od 190 krava u livanjskom selu Komorani, kaže da od mještana koji su vlasnici krava mjesečno dobiva 90 KM po grlu, što za sezonu ispaše koja traje osam mjeseci iznosi ukupno 17.100 KM, ili prosječno 1.425 KM mjesečno za godinu dana.

”Ja sam više nego zadovoljna poslom kojim se bavim. Osim novčane naknade imam smještaj i hranu koju ne plaćam, a živim s mužem koji mi pomaže u čuvanju stoke”, rekla je Čavić je za Radio Livno ističući kako dobro zarađuje u vrijeme ekonomske krize i besparice.

Naglasila je da joj posao pastira nije težak zato što nije školovana, jer ima samo četiri razreda osnovne škole i nije stručno osposobljena za neki drugi posao, pa ovaj voli i radi sa zadovoljstvom, jer na taj način sebi i mužu osigurava egzistenciju.

Općina Livno nema domicilnih pastira, pa ovaj posao obavljaju uglavnom mladići i žene iz srednje Bosne. Slična situacija je i u općini Tomislavgrad, kao i u susjednoj Hrvatskoj, gdje pastiri za čuvanje stoke u sezoni ispaše mjesečno zarađuju i više od 1.000 KM, ali ih nije lako naći jer ih nema u evidenciji nezaposlenih ni u jednoj općini u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

REVIZIJA ZA REVIZIJOM: U FBiH se sprema nova revizija branitelja?

Čuvari tradicije u Novoj Biloj

“Čuvari tradicije” u Novoj Biloj