spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Papa Franjo primio obitelji izraelskih talaca

Papa Franjo primio je u ponedjeljak, 8. travnja u Vatikanu izaslanstvo rodbine osoba koje je Hamas oteo 7. listopada prošle godine te se zadržao u razgovoru s njima oko sat.

Susret je trajao manje od sat vremena i  je održan točno šest mjeseci nakon brutalnoga napada na Izrael u kojemu je ubijeno više od 1 100 osoba. Toga je dana također oteto 240 osoba – među kojima ima ženā, starijih osoba i djece. Među njima su i članovi obitelji BibasBergerDalalMiran i Nimrodi.

Njihove rođake, koji su došli s fotografijama otetih, primio je Papa koji se već 22. studenoga 2023., u dvije odvojene audijencije susreo s rodbinom izraelskih talaca i skupinom Palestinaca čiji su članovi obitelji u Gazi i plaćaju vrlo visoku cijenu rata.  „Sveti Otac želi izraziti duhovnu blizinu patnji svakoga“, rekao je tada glasnogovornik Matteo Bruni. Oslobađanje talaca je apel koji je Papa uputio nebrojeno puta u svojim javnim nastupima, zajedno s apelom za prekid vatre u Pojasu Gaze i za pristup stanovništva humanitarnoj pomoći, kao hitnim i potrebnim uvjetima za rješenje sukoba.

Izaslanstvo

Izaslanstvo koje je došlo u Rim čine Bezalel Shnaider, teta Shiri Bibas, žene koja je odvedena zajedno sa svoje dvoje djece, 4-godišnjim Arielom i 9-mjesečnim Kfirom (najmlađim od talaca koji je prvu godinu života navršio u zarobljeništvu), zatim Gal Dalal, preživjeli na Supernova Festivalu i brat 22-godišnjega Guya, otetoga tijekom koncerta. Bila je također prisutna i njihova majka Merav Gilboa Dalal. Potom Naama Miran, sestra 46-godišnjega Omrija Mirana, otetoga u kibucu Nir Oz, Lee Yam Berger, sestra blizanka 19-godišnje vojnikinje Agam, otete u vojnoj bazi Nahal Oz. Susretu s Papom nazočila je njezina sestrična Sarah Waxman Bakshi te Alon i Amit Nimrodi, otac i sestra Tamira, vojnika kojega je Hamas odveo iz baze Cogat.

Susreti u Italiji

Osim susreta s Papom, na programu su izaslanstva, tijekom njihova boravka u Italiji, susreti s predstavnicima talijanskih institucija i židovskih zajednica u zemlji, javlja Vatican News.

J.Vr.,KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti