spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Otklonjene zapreke za izbor Vijeća ministara BiH

Otklonjene su i posljednje zapreke za izbor novoga saziva Vijeća ministara BiH u srijedu, nakon što su riješeni prijepori u vodećoj srpskoj stranci SNSD-u Milorada Dodika, objavljeno je u utorak.

Upravo sam održao sastanak s prijateljima iz Istočnog Sarajeva. Zastupnici SNSD-a u punom kapacitetu u srijedu će glasovati za potporu Vijeću ministara BiH, objavio je Dodik na svome Twitter profilu.

Druge pojedinosti s toga sastanka nisu poznate, odnosno na koji je način čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uspio razuvjeriti zastupnike svoje stranke koji dolaze iz Istočnog Sarajeva, a koji su ranije izrazili protivljenje imenovanju čelnika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića za ministra sigurnosti. Oni su u ponedjeljak otvoreno poručili da neće glasovati za Nešića.

U noći s ponedjeljka na utorak zapaljeno je vozilo bliskog suradnika budućeg ministra sigurnosti Nešića, a prije nekoliko dana i njegova brata Predraga Nešića. Za Nenada Nešića dio medija navodi kako je povezan s više kriminalnih i koruptivnih djela, a s čelnog mjesta u javnom poduzeću Ceste Republike Srpske smijenio ga je SNSD Milorada Dodika tijekom 2020.

U međuvremenu se približio oporbenim strankama Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Partiji demokratskog progresa (PDP), koje su na općim izborima prošle godine nastupile ujedinjene protiv SNSD-a. Nakon objave rezultata DNS Nenada Nešića ponovno se vratio u okrilje stranke Milorada Dodika, a on je nedavno predložen za ministra sigurnosti BiH te je prošao provjere nadležnih sigurnosnih agencija i Središnjeg izbornog povjerenstva, prenosi Hina.

S potporom svih zastupnika Dodikova SNSD-a i koalicije, koju još čine HDZ BiH te ”Osmorka” stranaka sa sjedištem u Sarajevu, novi saziv Vijeća ministara BiH imat će više nego dovoljnu potporu za izbor na sjednici Zastupničkog doma u srijedu.

 

U međuvremenu su, zbog prijedloga Zlatka Lagumdžije za stalnog predstavnika BiH pri UN-u, isplivale nove podjele unutar probošnjačke ”Osmorke” koju predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka. Riječ je o raspodjeli veleposlaničkih mjesta koje je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Najviše žuči izazvalo je kandidiranje bivšeg čelnika SDP-a BiH i bivšeg šefa diplomacije Zlatka Lagumdžije za mjesto stalnog predstavnika BiH pri misiji UN-a. Njegov izbor nisu poduprli predstavnici njegove bivše stranke, a svoje protivljenje će izraziti i predstavnici SNSD-a, najavio je njihov čelnik Milorad Dodik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM