spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Najbolji načini za odmagljivanje stakala na automobilu

Zamagljena stakla možda nisu najveći, ali su jedan od najiritantnijih problema koji vas mogu zadesiti u vožnji.

To je posebno velik problem na automobilima bez klima-uređaja. A ako još postoji kvar u vidu propuštanja kondenzata u prostor kabine, vožnja postaje gotovo nemoguća. No, vratimo se mi na početak i sam uzrok magljenja stakala.

Stvari su vrlo jasne. Tijekom hladnijeg vremena veća je razlika u temperaturi između zraka u kabini i zraka okoline, a jedina barijera je staklo. Topliji zrak ima više vlage, a u dodiru s hladnom površinom stakla dolazi do kondenzacije u obliku sitnih kapi. Naravno, pod uvjetom da je temperatura stakla dovoljno niska, odnosno u točki rosišta, koja pak ovisi o nizu drugih faktora.

Ne trebamo posebno napominjati koliko je opasno voziti sa zamagljenim staklima. Prva je opasnost već pri izlasku s parkinga kad nemate pregled i riskirate udarac s drugim automobilom. U vožnji pak tek djelomično možete pratiti promet riskirajući nalet na nekog drugog sudionika u prometu.

Klima-uređaj

Apsolutno najefikasnije rješenje u borbi protiv zamagljenih stakala je klima-uređaj. On će najbrže isušiti zrak i tako odmagliti stakla. Proradi li i strujanje toplog zraka, efekt će biti još bolji. I da, tu nikako ne stavljajte na recirkulaciju zraka, uključite program odmagljivanja ili stavite puhanje na maksimalnu brzinu.

U autima bez klime procedura je ista. Stavite na grijanje i maksimalno puhanje te sve otvore usmjerite prema staklima. Nije zgorega i malo spustiti stakla da se ubrza strujanje zraka. Čekat ćete duže, ali stakla će se odmagliti.

Kemijska sredstva

U specijaliziranim trgovinama, ali i većim hipermarketima možete naći sredstva protiv zamagljivanja. Najčešće su u spreju, a možete ih naći i u obliku maramica. Ista sredstva su vrlo praktična i protiv zamagljivanja naočala.

Druga rješenja

Na internetu možete naći nebrojene recepte, pa i one koje su nama “prodavali” naši roditelji poput onog da dim cigarete pospješuje odmagljivanje stakala.

Učinkovitiji recepti govore da treba stakla premazati krpom vlažnom od vode i deterdženta za suđe, a neki savjetuju pjenu za brijanje. Sva ta sredstva stvaraju tanak sloj koji navodno spjrečava magljenje stakala.

Drugi put je isušivanje zraka u kabini, a tu je odlično rješenje čarobna čarapa. Uzmete čistu čarapu i napunite je pijeskom za mačke, naravno nekorištenim. Čarapu stavite ispod vjetrobrana, a za ostalo će se pobrinuti pijesak i povući vlagu na sebe.

Čistoća je pola posla

Praksa je pokazala kako se čista stakla teže magle. Također, prije sezone grijanja u automobilu pametno je zamijeniti filter ventilacije. Dodatno, sve mokre predmete poput kišobrana i mokrih jakni odložite u prtljažnik čime ćete utjecati na izvor vlage, prenosi Index.

Kupite gumene tepihe i redovito ih čistite od nakupljene vode, posebno kad sniježi pa na cipelama ostaje veća količina snijega. Obavezno provjerite ima li prodora vlage u kabinu, bilo zbog začepljenog odvoda ili curenja antifriza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM