spot_img
spot_img
Petak, 14 lipnja, 2024

Ogroman problem: Svaki deseti učenik puši e-cigarete

Svaki deseti učenik puši e-cigarete, a liječnici upozoravaju da uzrokuju novu vrstu upale pluća.

Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra, piše Jutarnji list.

Njena prijateljica potvrđuje sve. Kažu da ‘cure puše više nego dečki jer je to trend’. Ako netko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo nitko ne provjerava.

Roditelji nijednog učenika od njih desetak s kojima smo razgovarali ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi dnevnik.

Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja, kaže nam 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sugovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama.

Njena prijateljica nam kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je ‘glupo raditi nešto samo zašto što svi rade’.

Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano, govori nam odlučno.

Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne, naglašava pak epidemiologinja Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Navodi da je upotrebe e-cigareta među mladom populacijom u porastu, piše novinarka Jutarnjeg lista Lada Novak Starčević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti