spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Održana 25. sjednica Općinskog vijeća Busovača

U velikoj dvorani Općine Busovača održana je u srijedu 25. sjednica Općinskog vijeća Busovača, koju je vodila predsjedateljica Vijeća Mirjana Plavčić.

Izvor: Radio Busovača | Foto: Radio Busovača

Usvojen je jednoglasno predloženi Dnevni red, uz napomenu da je Kolegij Općinskog vijeća donio odluku da povuče iz procedure dvije točke o dva prijedloga, onog o izmjeni Rješenja o imenovanju članova Povjerenstva za izbor i imenovanje i prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka o osnivanju Povjerenstva za istraživanje i obilježavanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine.

Najprije je svečanu izjavu dao novi vijećnik Rifet Brkić, a potom su nakon kraće rasprave usvojena izvješća o izvršenju Proračuna Općine Busovača za prvih šest mjeseci i Programu rada Općinskog vijeća Busovača, a vijećnici su prihvatili i informaciju o radu stalnih i povremenih tijela Općinskog vijeća za proteklo polugodište.

Prihvaćene su sa zadovoljstvom i informacije o radu i financiranju sportskih klubova, aktivnostima udruga građana registriranih na području općine, među kojima je vijećnik Stipo Krišto posebice izdvojio i pohvalio rad HKD-a Napredak iz Busovače; a izvješće o stanju sigurnosti prometa i javnom redu i miru u općini Busovača vijećnicima je predočio zapovjednik policijske stanice Busovača Anto Livančić.

Rasprava o Informaciji o radu i problematici u mjesnim zajednicama pokazala je ponovo da gotovo polovina busovačkih mjesnih zajednica nije dostavila Izvješće o radu i da su neaktivne, pa su vijećnici bili kritički raspoloženi prema neodgovornim rukovodstvima mjesnih zajednica i na koncu usvojili zaključak o provedenoj raspravi i naputku svim mjesnim zajednicama kako da unaprijede svoj rad u cilju što bolje suradnje među svojim članovima, s Općinskim vijećem i drugim društvenim institucijama te da po potrebi provedu nove izbore za rukovodstvo MZ.

Nešto bure u raspravi izazvale su Odluke Skupština javnih poduzeća JKP Komunalac i JP Radio Busovača o visini naknade za rad predsjednika, dopredsjednika i članova Skupština, na koje je OV trebalo dati suglasnost. Nakon brojnih negativnih konotacija na odluku o paušalnom mjesečnom iznosu naknada koje bi članovi Skupština trebali primati za svoj rad, Vijeće je zaključilo da se odluke vrate Skupštinama na ponovno preispitivanje i doradu te uredno dostavljanje u roku od deset dana, kako bi vijećnici mogli imati kvalitetniju osnovu za raspravu i davanje suglasnosti.
Zaključkom se pozivaju predsjednici i dopredsjednici Skupština da nazoče sjednici OV.

Na koncu je načelnik općine Asim Mekić informirao vijećnike i javnost o stanju stečajnog postupka u d.d. Vatrostalna Busovača u kojem je Sud odbacio prijedlog predlagača – uposlenika Vatrostalne i načelnika Asima Mekića o pokretanju stečajnog postupka nad imovinom stečajnog dužnika. Kao što je već poznato javnosti, sve je već u svezi ovog poduzeća okončano, a hoće li uposlenici uspjeti ostvariti svoja prava ostaje otvoreno pitanje.

Anto Livančić - Općinsko vijeće Busovača

Općinsko vijeće Busovača

Izvor: Radio Busovača | Foto: Radio Busovača

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM