spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Obljetnica: Tradicionalno pješačanje na Zavrtaljku

Danas, na dan 27. obljetnice bitke na Zavrtaljci, u spomen na stradanje i žrtvu hrvatskih branitelja ovoga kraja, održano je tradicionalno pješačenje do samog mjesta na Zavrtaljci. Zajedničkoj molitvi ali i druženju nakon iste i ove su se godine odazvali brojni Kiseljačani, branitelji, predstavnici javnih ustanova…

U nedjelju pak, 31.siječnja planirano je polaganje vijenaca na spomen-obilježju (ispred crkve) župe Brestovsko  u 10:45 nakon kojega će biti služena sveta misa u crkvi.

Podsjećamo, ove godine obilježava se 27. obljetnica Bitke za Zavrtaljku, jedne od najbriljantnijih vojnih operacija u Središnjoj Bosni ali i šire. U bitci su sudjelovali branitelji iz nekoliko srednjobosanskih općina, a neki su i položili svoje živote za opstojnost.

Kota Zavrtaljka u ratu se smatrala neosvojivom. Bitka za Zavrtaljku dogodila se 29.siječnja 1994. godine. Hrvatski branitelji uspjeli su zauzeti ovu kotu na planini Zahor, usprkos snažnom snježnom nevremenu koje ih je pratilo. Kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina tzv. Armije BiH.

Bitci su prethodili i zločini nad hrvatskim stanovništvom sela Medovci i drugih sela u okolici Brestovskog i Bilalovca. Poseban doprinos  dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.

Ovaj vojni pohod imao je veliki značaj ne samo za Kiseljak, nego i za cijelu Središnju Bosnu.


 

 

 

 

 

artinfo.ba<

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM