spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA OSNUTKA OO HDZ BIH BUSOVAČA

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Busovači i svetom misom za poginule i umrle branitelje, članove i simpatizere HDZ-a BiH u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog, danas je obilježena 31. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice BiH, Općinske organizacije Busovača.

Uz dopredsjednika HDZ-a BiH i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru, predsjednicu OO HDZ-a BiH Busovača i ministricu financija u Vladi ŽSB Mirjanu Plavčić, dopredsjednicu ŽO HDZ-a BiH ŽSB i zastupnicu u Saboru ŽSB Suzanu Krišto, predsjednika OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača i predsjednika OV Busovača Josipa Mravka, predsjednicu OO Zajednice žena HDZ-a BiH „KKK“ Busovača Ankicu Komšić i predsjednika Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB Dragu Smolju, u obilježavanju obljetnice sudjelovali su i ostali članovi OO HDZ-a BiH Busovača, Predsjedništva OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača i OO ZŽ HDZ-a BiH „KKK“ Busovača, općinski vijećnici, te predsjednici temeljnih ogranaka.

Predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić istaknula je kako je svaka obljetnica prigoda da se prisjetimo početaka i osnutka HDZ-a BiH ovdje u Busovači i da se, prije svega, prisjetimo svih onih koji su u ključnom, povijesnom trenutku bili hrabri i odvažni, te se uključili u HDZ BiH i borbu hrvatskoga naroda za slobodu, i u toj borbi dali najviše što su mogli, svoje živote.

„Stoga smo danas, prilagođavajući se epidemiološkim uvjetima, zapalili svijeće i položili cvijeće na spomenik svim poginulim braniteljima i pomolili se za njihove duše. Busovača je ponosna, jer je iz svojih redova dala Predsjednika HDZ-a BiH, dopredsjednika te u više mandata dopredsjednika i predsjednika ŽO HDZ BiH Središnja Bosna. Danas Općinska Organizacija Busovača broji više od 1000 članova. Tu su naši Utemeljitelji, naša Mladež, naša Zajednica žena, organizirani kroz dvanaest temeljnih ogranaka. Osobno sam sretna, ponosna i neskromno mogu kazati da smo jedna od najorganiziranijih općinskih organizacija, i što sam imala priliku tome dati svoj skromni doprinos“, kazala je predsjednica Plavčić.

Također, predsjednica Plavčić kazala je kako je iza nas 31 godina izuzetno značajna za povijest hrvatskog naroda.

„Obilježavanje i ove 31. obljetnice odvija u nepovoljnim političkim prilikama. I nakon 31 godine, svjedoci smo političkoga diskreditiranja, Izbornog zakona koji i dalje omogućava bošnjačkom narodu biranje hrvatskih predstavnika, loših ustavnih rješenja i nemogućnosti implementiranja izbornih rezultata održanih Općih izbora. I dalje se vodi medijska hajka na sve dužnosnike na svim razinama, sve sa ciljem političkog diskreditiranja i stvaranja općeg dojma nesigurnosti. Međutim, ne mogu nas zastrašiti, ne smijemo se umoriti. Život se odvija unatoč teškim političkim odnosima, te je s toga prevažna naša uloga u svim segmentima života, i smatramo da mi u Busovači, i uz skromne resurse, u tome uspijevamo. Objedinjujući sve naše članstvo, surađujući sa svima koji nisu članovi, surađujući sa našom crkvom, gospodarstvenicima, športskim, kulturnim udruženjima, dajemo doprinos stvaranju opće pozitivne klime, koja je svakom čovjeku jako bitna“, kazala je predsjednica Plavčić.

Župnik fra Zoran Jaković, na početku svete mise istaknuo je kako danas molimo za svoje potrebe, ali i za potrebe društva.

„Pozivam vas da radimo na jedinstvu našeg naroda, jer samo tako možemo učiniti dobro svojem narodu i raditi u korist svog naroda“, kazao je župnik Jaković.

31. obljetnica OO HDZ-a BiH Busovača obilježena je skromno, sukladno epidemiološkim mjerama, ali i dostojanstveno u zajedništvu, pozitivnom ozračju i s nadom i vjerom u bolji život svih stanovnika, a posebice hrvatskog naroda u Busovači.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti