spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Obilježena 22. godišnjica ubojstva fojničkih fratara

Franjevački samostan u Fojnici obilježio je 22. godišnjicu ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i župnog vikara ovog samostana. Za ovaj zločin osuđen je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno s još trojicom pripadnika ove postrojbe, ali fojnički franjevci su ponovo upozorili da nalogodavci nikada nisu pronađeni i procesuirani.

Dvadeset i dvije godine nakon ubojstva, rodbina i prijatelji ubijenih fratara te župljani ove župe čekaju na istinu o nalogodavcima ovog zločina. Janja Ćosović, sestra ubijenog fra Leona Migića, kaže da nikada neće shvatiti zašto je njen brat ubijen.

“Svi su ga poznavali kao humanitarca, a sve i da to nije bio, nije trebao ovako nastradati… Onome tko pravi zlo valjda bi trebalo i suditi. Ne možemo zaboraviti to što se dogodilo, ali treba se okrenuti budućnosti zbog dobrobiti djece i moliti da se ovakvo zlo nikada ne ponovi”, kazala je ona.

Dana kada su prije 22 godine ubijeni fojnički franjevci prisjetio se i Zdenko Miličević, nećak ubijenog fra Nikice. On kaže da je ovaj zločin bio potpuno neočekivan, jer su fojnički franjevci oduvijek bili prijatelji BiH i svih njenih naroda.

“Bili su jednako naklonjeni svim ljudima i zagovarali su mir. Čak su s tadašnjim imamom Ramizom ef. Pašićem organizirali zajedničku molitvu za mir u samostanskoj crkvi. Međutim, nekome to nije odgovaralo, a to su oni koji i danas održavaju napetost na ovim područjima”, kazao je on.

Fojnički franjevci godinama upozoravaju da nalogodavci ovog zločina do danas nisu otkriveni. Zbog toga su se prije dvije godine obratili istražnim i pravosudnim organima BiH, ali zvaničan odgovor do danas nisu dobili. Gvardijan fojničkog samostana, fra Nikica Vujica kaže da i događaji nakon izricanja presude pripadniku Armije BiH Miralemu Čengiću upućuju na to da ne postoji volja da nalogodavci zločina budu otkriveni.

“Čengić je 1994. godine osuđen na 11, a kasnije je to podignuto na 15 godina zatvora, dok su ostala trojica dobila po šest mjeseci zatvora. To je bio zatvor poluotvorenog tipa u Sarajevu i svjedoci kažu da nije uopće bio tu, nego su ga vidjeli da peče pilad ispred bolnice u Crkvicama. Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović je, samo par mjeseci nakon presude, dao čak tri pomilovanja, a predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić daje i četvrto, pa Čengić praktično nije ni ležao. Sve su to stvari koje upućuju na prikrivanje nalogodavca”, kazao je Vujica.

U okviru obilježavanja 22. godišnjice ubojstva franjevaca Nikice Miličevića i Leona Migića, u samostanu u Fojnici bilo je riječi i o doprinosu koji su franjevci dali BiH i načinu na koji im je uzvraćeno. “O franjevcima se govori kao o jedinim pravim čuvarima Bosne, a istovremeno se ne otkrivaju nalogodavci ovog zločina i ne čini se ništa da im se pomogne. Iz drugih krugova o njima se govori kao o čuvarima sultanove papuče i izdajnicima hrvatskog nacionalnog bića. Međutim, mi koji volimo ovu zemlju Bosnu trebamo učiniti sve da ostanemo vitalna snaga ove zemlje kojom se danas mešetari i krčmi”, kazao je fra Mato Topić, župnik župe Gračac kod Rame.

Marija AUGUSTINOVIĆ / Samostan Fojnica

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM