spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Obilježavanje 25. obljetnice osnutka PPN “Tvrtko II”

Postrojba za posebne namjene „Tvrtko II” je prva djelatna postrojba HVO-a. Bila je sastavljena od mladih Travničana, brojčano je bila mala, prosječno je brojala šezdesetak boraca, pa ipak je iza sebe ostavila neizbrisivo pozitivan trag.

Dana 2. rujna. 2017. godine (subota) obilježava se 25. obljetnica postrojbe za posebne namjene PPN “TVRTKO II”, prenosi Travnicki.ba.

Protokol obilježavanja obljetnice

-08:00 sati Sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe PPN “Tvrtko II” u župnoj crkvi Nova Bila

-09:00 sati Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu na središnjem spomen obilježju groblja Prahulje

-11:00 sati Nastavak druženja uz prigodni domjenak- Lovačka kuća Bilakovina

Postrojba za posebne namjene „Tvrtko II” je prva djelatna postrojba HVO-a. Bila je sastavljena od mladih Travničana, brojčano je bila mala, prosječno je brojala šezdesetak boraca, pa ipak je iza sebe ostavila neizbrisivo pozitivan trag. Krajem 1993. godine, odlukom Stožera HVO-a postrojba je prestala s djelovanjem, a najveći broj njezinih pripadnika borio se i dalje za oslobođenje Bosne i Hercegovine u sastavu 3. gardijske brigade HVO-a „Jastrebovi” ili pak u „Travničkoj” brigadi HVO-a.

Ukupno 19 pripadnika postrojbe je poginulo, a čak 95 posto, što nije slučaj s bilo kojom drugom postrojbom HVO-a u srednjoj Bosni, ih je jednom ili više puta ranjeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM