Subota, 20 kolovoza, 2022

Novi stav prosvjetara: Ne treba svaki učenik biti odlikaš

Pročitajte i ovo

Zeničko-dobojska županija, prva u Federaciji BiH, od rujna počinje s primjenom novih nastavnih planova i programa, prilagođenim standardima Europske unije u okviru nove kurikularne reforme.

Broj odličnih učenika u našim školama svake godine sve je veći, a posljednji PISA testovi pokazaju da je svaki drugi učenik u Bosni i Hercegovini funkcionalno nepismen. Akif Kopić samo je jedan od 420 nastavnika iz ZDŽ koji s novom školskom godinom počinje i s novim metodama rada. Iako iza sebe ima gotovo 40 godina radnog staža, u projektu reforme obrazovanja ove županije dobrovoljno sudjeluje, kao i svaki pravi pedagoški radnik. “Da djeca postignu rezultate u nastavi, ali na način funkcionalniji nego do sad. Jer ovo bubanje zaista nije svrsishodno”, ističe Akif Kopić, nastavnik razredne nastave u OŠ “Vladimir Nazor” u Zenici, javlja BHRT.

A dokaz da je to istina te ujedno i razlog prve kurikularne reforme u osnovnim školama i srednjem općem obrazovanju u ZDŽ i u Federaciji, jeste PISA istraživanje, koje kaže: Svako drugo dijete iz naše zemlje je funkcionalno nepismeno, a naši srednjoškolci su na razini osnovaca iz razvijenih zemalja.

“Kada smo dobili rezultate PISA istraživanja, to je bilo 2019. godine, to je bio jedan od važnih motiva, pravaca u kojem trebamo djelovati kada je izmjena nastavnih planova i programa u pitanju”, kaže Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDŽ. U izmjeni planova i programa te njihovoj prilagodbi europskim standardima sudjelovalo je 150 stručnjaka iz cijele zemlje uz smjernice međunarodnih organizacija. “Mi smo osuvremenili stare nastavne planove i programe i tako da će i učitelji imati više kreativnosti, više svoje mašte u načinu i kreiranju samog nastavnog procesa, ali će moći s ovom kurikularnom reformom vrednovati učenički rad lakše, vrednovati rad nastavnika, ali samo vrednovanje i eksterno vrednovanje škola”, ističe Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda ZDŽ.

U ovoj sada, eksperimentalnoj fazi dobrovoljno će sudjelovati 50 posto škola u ZDŽ. Nakon toga uslijedit će analiza urađenog, a ključno je, ističu stručnjaci, da svoje mišljenje daju svi uključeni u obrazovni proces. “Jako je važno da ova reforma, koja je krenula, čuje emiprijski glas koji ide s terena u narednoj godini, jer to će postiči željene rezultate. Da ne bude, da imamo recimo prosjek u većini škola preko 4, a da imamo rezultate kompetencija potpuno suprotne onim što piše u postignućima”, kaže Mirnes Varupa, direktor OŠ “Vladimir Nazor”.

Također dio reforme, osim prilagodbe sredstava te načina poučavanja, jeste i shvaćanje da svaki učenik ne može i ne treba biti odlikaš, jer bez toga obrazovanje će se ponovno vratiti na staro, a to znači golem trud bez praktičnog efekta.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo