spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHU BiH stiže radna snaga Bangladeša, Indije i Nepala

U BiH stiže radna snaga Bangladeša, Indije i Nepala

Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme nedostaje radnika, osobito u određenim oblastima.

Republici Srpskoj nedostaje radne snage u oblasti građevinarstvapoljoprivredeugostiteljstva i turizma, a očekuje se dolazak radnika iz Bangladeša, Indije i Nepala na domaće tržište, rekao je za Srnu predsjednik Unije udruga poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

On je naglasio da će domaće kompanije na ovaj način imati priliku i ispitati tržište i naučiti kako raditi sa stranom radnom snagom. Trivić je naveo da je ranijim zahtjevom RS tražila 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, što je malo s obzirom na potrebe domaćeg tržišta.

Zavod za zapošljavanje povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjoj razini bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola, dodao je Trivić.

Narodna skupština Republike Srpske je u lipnju po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i osoba bez državljanstva, prema kojima će stranci u RS imati pojednostavljenu proceduru na pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije morat će u roku od 15 dana odlučivati jesu li ispunjeni svi uvjeti za dobivanje radne dozvole.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti