spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Njemačka će ograničiti grijanje u uredima na 19 stupnjeva

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck najavio je ograničavanje grijanja u svim tvrtkama i javnim ustanovama na maksimalno 19 stupnjeva kako bi pomogli smanjenju potrošnje prirodnog plina u državi.

Njemačka, kao jedna od vodećih ekonomskih sila u Europi, već duže vrijeme pokušava da se “odvikne” od korištenja prirodnog plina iz Rusije – kao odgovor na invaziju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini.

Problem je taj što je upravo Njemačka uvozila najviše ruskog plina nego sve ostale zemlje članice Europske unije. Rusija je već prekinula izvoz plina u nekoliko zemalja EU, a diplomati strahuju da će Moskva iskoristiti izvoz plina kao političko oružje za smanjenje sankcija Rusiji – ili čak potpuno prekinuti izvoz u Europu zimi, kada je potražnja najveća.

Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck rekao je, dok se 27 zemalja EU obavezalo da će smanjiti uporabu plina za 15 posto od kolovoza u usporedbi sa prethodnim petogodišnjim prosjekom, Njemačka treba smanjiti svoju potrošnju za 20 posto.

Habeck također predlaže zabranu grijanja nekomercijalnih privatnih bazena; isključivanje grijanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, kao što su foajei; i gašenje svjetla na javnim bilbordima između 22 sata i šest sati ujutro.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM